Nieuws/Binnenland
1511727982
Binnenland

Maandag ’wilde boerenacties’ in Nederland: ’In de middag gaat het losbranden’

DEN HAAG - Maandag gaan boeren mogelijk opnieuw actievoeren. Op welke plekken en hoe groot de acties zullen zijn, is onbekend. Online gaan zondag verschillende video’s rond waarin wordt opgeroepen tot protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zal het „vanaf twaalf uur ’s middags losbranden”, zo laat hij desgevraagd weten. Het gaat om „wilde acties”, FDF coördineert en initieert die niet. „Het is op eigen initiatief van de boeren”, zegt Van den Oever, die wel weet te melden dat „alles wat wielen heeft, gaat rollen.”

Van den Oever heeft ook een video opgenomen. Daarin zegt hij dat FDF zich niet verbindt aan de komende protesten. Volgens hem heeft de grootschalige boerenactie woensdag in Stroe „helemaal niks uitgehaald.” Hij vraagt aan mensen die gaan actievoeren om burgers „zoveel mogelijk te ontzien.”

Tekst gaat verder onder de video.

’Het wordt ieder voor zich’

Ook Sieta van Keimpema, secretaris van Farmers Defence Force, zegt niets te kunnen melden over mogelijke plannen voor maandag. „Eén ding is ons duidelijk: zij gaan hoe dan ook actievoeren.” Het initiatief is volgens haar ontstaan in de app-groepen van de boeren. „Het wordt ieder voor zich”, zegt de FDF-secretaris. Ze weet niet hoeveel boeren mee gaan doen en wat de acties zullen inhouden. „Het kan een aanzuigende werking hebben. De nood is heel hoog bij boeren en het massale protest in Stroe heeft geen enkel resultaat gehad. De overheid is bezig boeren van hun land af te krijgen.”

Van Keimpema wil niet zeggen bij welke boer zaterdag het actieoverleg was. „Het is verstandiger van niet. Dan wordt hij verantwoordelijk gemaakt.” Vanwege de hoog opgelopen emoties durft Farmers Defence Force zelf ook geen actie meer op te tuigen: „Dan trek je een stuk verantwoordelijkheid naar je toe. Dan moet je wel weten wat er gaat gebeuren.”

Ook de groep Agractie is niet op de hoogte van de ’wilde’ plannen voor maandag. Maar ook voorman Bart Kemp zegt dat de ’acties er zeker zullen komen’. Hij zei vrijdag al dat boeren de komende tijd actie gaan voeren. Zo kwamen afgelopen donderdagavond een tiental boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer. Die acties zullen soms hinder opleveren, voorspelde hij. Van den Oever denkt ook dat de eventuele acties van maandag mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer.

Verkeershinder

De politie laat weten dat als er inderdaad acties zijn „de lijn dezelfde is als woensdag”, bij de protesten in Stroe. „Het is prima om gebruik te maken van je rechten, maar trekkers op de snelweg zijn verboden”, zegt een woordvoerster. Er zal dus opnieuw worden gehandhaafd. Dat gebeurde woensdag niet altijd en overal. „Woensdag waren de acties zo massaal dat het eigenlijk ondoenlijk was om te handhaven. Met elkaar was afgesproken dat ze niet de snelweg op zouden gaan, maar dat werd massaal genegeerd. We moesten ook kijken naar de verkeersveiligheid, naar die van de boeren, maar ook van andere mensen op de weg.”

Bij de gemeente Den Haag is geen demonstratie aangemeld. De ANWB is ook niet bekend met eventuele plannen en mogelijke verkeershinder.