1511970
Binnenland

Vrijwillig eigen risico blijft gelijk

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg

Den Haag - Een oproep van Zorgverzekeraars Nederland om het eigen risico in de zorg voortaan te maximeren op 650 euro kan op weinig enthousiasme rekenen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg

Het kabinet besloot recent om het verplicht eigen risico de aankomende jaren te bevriezen. Nieuwe maatregelen ziet de VVD-bewindsman niet zitten.

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, opperde afgelopen weekeinde juist om dat wel te doen. In de zorg geldt de aankomende kabinetsperiode een verplicht eigen risico van 385 euro en een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Rouvoet wil dat het kabinet de combinatie van beide bedragen begrenst en nooit boven de 650 euro uit laat komen. Hij vindt het huidige maximum van 885 euro te hoog.

Het zijn vooral gezonde mensen die kiezen voor het vrijwillig ophogen van hun eigen risico. In ruil daarvoor krijgen ze van hun verzekeraar een lagere premie. Zieke mensen, zo zegt Rouvoet, hebben het nakijken.

Minister Bruins is juist el gecharmeerd van het vrijwillig eigen risico. Volgens hem maakt het mensen bewust van de kosten van de zorg en hij vindt het goed dat verzekerden keuzemogelijkheid krijgen aangeboden. De VVD’er wijst erop dat verzekeraars zelf een stop kunnen zetten op het vrijwillig eigen risico. „Ze hoeven het niet aan te bieden.”

Uit eerder onderzoek van het Centraal Planbureau en de Nederlandse Zorgautoriteit bleek eerder bovendien dat zorgverzekeraars het geld dat ze ophalen bij verzekerden met een vrijwillig eigen risico ook gebruiken om de premie voor andere verzekerden lager te houden. „De premie is hierdoor voor iedereen lager”, stelt de minister.