Nieuws/Binnenland
15119991
Binnenland

UWV bekijkt wettigheid eigen opsporingssystemen voor fraudeurs

DEN HAAG - Nu ICT-systemen van de overheid om fraudeurs op te sporen de privacy blijken te schenden, gaat ook het UWV zijn systemen tegen het licht houden. De opsporingssystemen van de uitkeringsinstantie zijn wel „fundamenteel anders” dan bijvoorbeeld het systeem waar de rechter onlangs een streep door zette, zegt het UWV.

Het UWV brengt in kaart bij welke ontvangers van een uitkering de kans op fraude groot is. Zo probeert de dienst uitkeringsfraude gerichter en efficiënter te bestrijden.

Maar zulke systemen zijn ’verdacht’ sinds de rechter oordeelde dat SyRI, waarin overheidsinformatie werd gebundeld om aanwijzingen voor fraude te vinden, de privacy van burgers aantast. Vorige week maakte de Belastingdienst een einde aan een eigen risicodatabase die het karakter van een zwarte lijst had gekregen.

De opsporingssystemen van de UWV verschillen wezenlijk van SyRI, onderstreept de dienst na berichtgeving door de NOS. Ze wisselen geen gegevens uit met andere overheidsdiensten. Het UWV gebruikt ook alleen gegevens die bepalend zijn voor het recht op een uitkering en niet over ander gedrag.