Nieuws/Binnenland
1515835985
Binnenland

Twee staatssecretarissen bij Belastingdienst

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën trad af vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën trad af vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.

Den Haag - De Belastingdienst krijgt twee opvolgers voor de opgestapte staatssecretaris Snel (Financiën). Dat hebben coalitiepartijen maandagochtend afgesproken.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën trad af vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën trad af vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.

De bewindslieden zullen beide van D66 zijn. De partij moet nog op zoek naar gegadigden. Partijleider Jetten belooft snel aan de slag te gaan om die te vinden.

Eén staatssecretaris wordt verantwoordelijk voor het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel, de andere gaat over de toeslagen en de Douane. „Ik ga na vandaag aan de slag om zo snel mogelijk twee geschikte kandidaten te vinden”, zegt D66-leider Jetten.

Aanleiding voor de wijziging zijn de problemen met de kinderopvangtoeslag, waarbij duizenden ouders onterecht als fraudeurs werden aangemerkt en grote bedragen moesten terugbetalen. Verantwoordelijk bewindsman Snel stapte vlak voor het reces op nadat problemen hardnekkig bleven terugkeren.

„Er ligt een enorme hoop werk”, licht premier Rutte de opsplitsing toe. „Op de traditionele Belastingdienst, maar juist ook op het terrein van toeslagen en Douane. Zowel de afwikkeling van de vreselijkheden waar we nu naar kijken. Maar ook het voorbereiden van hoe je het toeslagstelsel gaat hervormen.”

Vijf tot tien jaar

Voor dat laatste moet een van de staatssecretarissen een plan maken, waarmee het volgende kabinet aan de slag gaan, vindt Rutte. Hij zei dat het wel ’vijf tot tien jaar’ kan duren om zo’n plan vervolgens uit te werken.

Uit de debatten bleek steevast dat de dubbele taak - het innen van belastingen en het uitkeren van toeslagen - de fiscus boven het hoofd gegroeid is. Nu het fiscale stelsel de komende jaren ook nog op de schop moet, acht het kabinet het wijs de dienst bestuurlijk te scheiden. Het toeslagensysteem moet eenvoudiger worden. Daarnaast komen er belastingen bij, zoals de vliegtaks en de CO2-heffing.

Politieke druk

Op de staatssecretaris-functie ligt vaak veel politieke druk. Snel stapte op, zijn voorganger Wiebes werd net op tijd minister in het nieuwe kabinet en diens voorganger Weekers stapte ook op. Minister Hoekstra (Financiën) denkt toch niet dat het moeilijk wordt om kandidaten te vinden voor de twee posities. „Voor elke portefeuille in de politiek geldt dat er fantastische dingen in zitten, maar ook dat het hard werken is en niet makkelijk. Maar het zal ook heel eervol zijn om deze mooie maar moeilijke klus te vervullen.”