Nieuws/Buitenland
1516042
Buitenland

Operatie tegen maffia in Italië en Duitsland

ROME - Zo’n 170 verdachten zijn opgepakt tijdens een gezamenlijke anti-maffia-operatie in Italië en Duitsland. Het gaat onder meer om burgemeesters en zakenlieden. De Italiaanse autoriteiten zeiden dinsdag dat de meeste aanhoudingen plaatsvonden in de zuidelijke Italiaanse regio Calabrië.

Volgens de politie waren clans van de families Farao en Marincola in beide landen geïnfiltreerd in ondernemingen, in het bijzonder die in wijn, voedsel, vuilnisophaaldiensten en begrafenisdiensten. Maffialeden dwongen restaurants naar verluidt om vlees, drank en andere levensmiddelen in te kopen bij bedrijven die banden hadden met de criminelen.

De Italiaanse politie arresteerde zeker drie burgemeesters, onder wie de burgemeester van Cirò Marina. Die stad geldt als een uitvalsbasis van de twee maffiaclans, die onderdeel uitmaken van de zogeheten ’Ndrangheta. De onderzoekers zeiden op een persconferentie meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

De Duitsers pakten een twaalftal mensen op. Zij worden verdacht van zaken als afpersing, poging tot moord, het witwassen van geld en andere strafbare feiten. De Duitse politie doorzocht zes appartementen en vier restaurants. Agenten namen contant geld, mobiele telefoons, documenten en gegevensdragers in beslag.