Nieuws/Buitenland
1517218215
Buitenland

Diplomaat noemt berichten over bulldozers ’absurd’

Iraanse ambassadeur ontkent opruimen plek vliegtuigcrash

Een foto van boven de crashsite bij Teheran.

Een foto van boven de crashsite bij Teheran.

LONDEN - De Iraanse ambassadeur in Groot-Brittannië heeft vrijdag ontkend dat zijn land de plek van de crash van het Oekraïense vliegtuig heeft gebulldozerd. Diplomaat Hamid Baeidinejad zei in een interview met Sky News dat dergelijke berichten „absoluut absurd” zijn. Iran zal zaterdag met een verklaring komen over de oorzaak van de crash, meldt het Iraanse persbureau Fars op basis van bronnen.

Een foto van boven de crashsite bij Teheran.

Een foto van boven de crashsite bij Teheran.

Eerder meldde onder meer onderzoekscollectief Bellingcat dat bulldozers de grond waar het toestel neerviel, hebben schoongeveegd. „De crashsite wordt op een manier opgeruimd zoals dat absoluut niet zou moeten”, aldus Nico Dekens van de Nederlandse tak van Bellingcat vrijdag op NPO Radio 1. Ook gaat er veel beeldmateriaal rond van de plek. Daarop zou te zien zijn dat de meeste spullen zijn opgeruimd.

Baeidinejad zei verder zijn twijfels te hebben over beelden waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de Boeing door een raket wordt geraakt. „We moeten heel voorzichtig zijn met het beoordelen van zulke video’s als we niet weten of ze wel de waarheid vertonen”, zei hij.

’U kunt niet oordelen’

„Vliegtuigongevallen zijn een zeer technische kwestie. Ik kan niet oordelen, u kunt niet oordelen, verslaggevers op de grond kunnen niet oordelen. Niemand kan oordelen. Een minister van Buitenlandse Zaken of een premier kan niet oordelen over deze kwestie.”

Het Verenigd Koninkrijk, Canada en ook Nederland zeiden deze week inlichtingen te hebben waaruit blijkt dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. Ook zijn er videobeelden waarop te zien zou zijn dat een projectiel het vliegtuig raakt. Iran heeft ontkend dat een raket de crash, waarbij 176 mensen om het leven kwamen, heeft veroorzaakt.