Nieuws/Binnenland
1517617
Binnenland

Toyota komt met zelfrijdende winkel

LAS VEGAS - De rijdende winkel komt terug, maar dan zonder bestuurder. Autofabrikant Toyota werkt aan de e-Palette, een multifunctionele robotauto die binnen vijf jaar op de markt moet komen.

Toyota presenteerde het auto’tje op technologiebeurs CES in Las Vegas. Bedrijven kunnen de e-Palette huren en naar eigen smaak inrichten.

Zo zouden webwinkels de robotauto kunnen gebruiken om verschillende maten schoenen te vervoeren. Een klant kan dan direct passen, waardoor verzendkosten vervallen. Het wagentje kan worden ingericht als supermarkt of kantoor. Ook zou Toyota in gesprek zijn met een hotelketen, waardoor de robotauto helemaal multifunctioneel wordt.

Pizza Hut, Amazon, DiDo en Mazda zijn bij het project betrokken. Ook Uber is partner, waardoor de robotauto in de toekomst ook nog eens als taxi gebruikt zou kunnen worden.

Onbekend is wanneer we de e-Palettes daadwerkelijk in het straatbeeld kunnen gaan zien; Toyota zou de eerste wagentjes naar verluidt de weg op willen sturen tijdens de Olympische Spelen in 2020.

Het idee voor de rijdende winkel is niet nieuw. De SRV-wagen, die in 1966 ontstond als opvolger van de melkboer, reed in de jaren zestig en zeventig door heel Nederland. De rijdende winkel komt nog wel voor, maar is tegenwoordig voornamelijk bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn.