Nieuws/Binnenland
1517669
Binnenland

Campagne om depressie bespreekbaar te maken

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

DEN HAAG - Meer dan 800.000 Nederlanders kampen met een depressie. Dat komt neer op ruim één op de twintig. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid vindt de overgrote meerderheid van de mensen met depressieve gevoelens het lastig om er zelf over te beginnen. Terwijl ze dat eigenlijk wel willen. Een nieuwe campagne moet het taboe daarop doorbreken en de psychische problemen bespreekbaar maken.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Staatssecretaris Paul Blokhuis en Haagse leerlingen van het Segbroek College geven dinsdag het startsein van de campagne ’Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’. De campagne bestaat uit onder meer tv-spotjes die de komende tijd worden uitgezonden. Ook komt er veel aandacht voor het probleem via sociale media.

’Kan ons allemaal overkomen’

„Een depressie kan ons allemaal overkomen. Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, of een burn-out”, zegt Blokhuis. Volgens hem hebben vooral jongeren en jonge vrouwen het gevoel er niet over te kunnen praten. „Dat is ontzettend verdrietig. Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem”, aldus de staatssecretaris.

Volgens de peiling vindt meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen, stellen de onderzoekers vast.

Snellere signalering, snellere behandeling

De kans op een depressie is het grootst bij jongeren, jonge vrouwen, werknemers met stressvolle beroepen en chronisch zieken. Hoe sneller een depressie gesignaleerd wordt, hoe beter het behandeld kan worden, zeggen deskundigen.

Depressies zijn al jaren een van de belangrijkste veroorzakers van ziekteverzuim in Nederland. Mensen die hier last van hebben zijn vaak neerslachtig, eten te weinig, of juist te veel, en slapen slecht. Ook zijn ze vaak snel geïrriteerd, hebben weinig energie en kunnen zich moeilijk concentreren. Bovendien denken mensen die depressief zijn soms ook aan zelfmoord.