Nieuws/Buitenland
1519107372
Buitenland

Spanje vervroegt opening grenzen naar 21 juni

MADRID - Spanje vervroegt volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez de datum waarop de grenzen weer opengaan voor het normale verkeer uit Schengenlanden naar 21 juni. Eerder had de regering bepaald dat de reisbeperkingen die wegens het coronavirus zijn afgekondigd op 1 juli zouden vervallen. De grens gaat nu 21 juni open voor reizigers uit de Schengenlanden, met uitzondering van Portugal.

Het is niet duidelijk waarom Portugal tot 1 juli moet wachten. Maar er was al een plechtige en feestelijke heropening van de grens aan de rivier de Caia gepland op die datum, waar koning Felipe VI en president Marcelo Rebelo de Sousa bij zijn. Op 1 juli zijn ook de grenzen weer helemaal open voor de landen van de EU die niet tot de Schengenzone behoren (Bulgarije, Ierland, Kroatië, Roemenië).

De regering van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez is er in binnen- en buitenland van beschuldigd de afbouw van de lockdown langzaam en rommelig uit te voeren. De toerismesector die goed is voor zeker 12 procent van het bruto binnenlands product heeft naar eigen zeggen dit seizoen al mogelijk circa 90 miljard euro verloren door de coronamaatregelen die de sector hebben platgelegd.