Nieuws/Binnenland
1519438327
Binnenland

Nederland doneert komend jaar 27 miljoen doses aan Covax

DEN HAAG - Nederland geeft vanaf volgende maand coronavaccins weg aan het internationale programma Covax. Het is de bedoeling dat komend jaar 27 miljoen doses worden gedoneerd. Dat kan volgens het ministerie van Volksgezondheid omdat inmiddels iedereen die dat wilde in Nederland een prik heeft kunnen krijgen. Covax waarschuwt al maanden dat rijke landen te weinig vaccins doneren, waardoor het virus voor iedereen een bedreiging kan blijven vormen.

Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge is het belangrijk om andere landen te helpen met hun vaccinatieprogramma. „Wereldwijde beschikbaarheid van vaccins is ook de enige manier om het coronavirus onder controle te krijgen.” Het idee is dat voor iedere prik die in Nederland wordt gezet ook een prik wordt weggegeven. Het ministerie houdt vier miljoen doses op voorraad in Nederland voor mensen die nog niet geprikt zijn of een extra dosis willen. De hoop is dat de komende periode meer mensen die nog twijfelen over een vaccin overgehaald kunnen worden.

De doses die Nederland weggeeft, worden rechtstreeks vanuit de fabriek aan Covax gegeven, meldt het ministerie. Het RIVM zit daar dus niet meer tussen. Dat is handiger omdat dan „de kwaliteit, veiligheid, effectiviteit en traceerbaarheid” van het middel gegarandeerd kan worden. Wel wordt met andere landen samengewerkt om de middelen vanuit de fabriek bij Gavi, de organisatie achter Covax, af te leveren. Naast het Covax-programma worden ook rechtstreeks vaccins gedoneerd aan andere landen. Zo zijn er al 1,5 miljoen doses vergeven aan Indonesië, Suriname, Kaapverdië en andere landen. Daar komen er „de komende weken” nog 3,5 miljoen bij, meldt het ministerie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop