Nieuws/Binnenland
1519973
Binnenland

’Duizenden cv-ketels van Nefit gevaarlijk’

HILVERSUM - UPDATE 22.01 uur - Duizenden cv-ketels van Nefit zijn gevaarlijk omdat brand kan ontstaan en er risico is van koolmonoxidevergiftiging. Het gaat om het type Topline dat tussen 2006 en 2009 is geproduceerd.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat met experts en installatiebedrijven sprak. Er waren al eerder problemen met ketels uit de Topline-serie. Nu zit het euvel hem in de warmtewisselaar van de cv-ketel, die door de hitte kan vervormen en zeer heet rookgas kan lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen. In Nederland zijn ruim 128.000 van de bewuste ketels verkocht. Ook zijn er ruim 50.000 geëxporteerd naar onder meer Duitsland en België.

Als installateurs het probleem met de warmtewisselaars melden bij Nefit zorgt de fabrikant voor vervanging van het onderdeel. Maar volgens RTL Nieuws heeft het bedrijf verzuimd een terugroepactie voor de warmtewisselaars op te zetten en zou het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet goed hebben geïnformeerd.

Bij eerdere problemen met ketels uit de Topline-serie ging het om de slecht functionerende branders, waardoor eveneens brand kon uitbreken. Dit euvel was in 2009 aan het licht gekomen. Een jaar geleden liet de fabrikant weten installateurs in te schakelen omdat van de 128.000 ketels slechts bij 40.000 het onderdeel was vervangen.

’Geen gevaar’

Nefit bevestigt dat ze te maken hebben met „een hoge uitval van warmtewisselaars” bij de Topline-serie. Dat zou echter geen direct gevaar opleveren. „Een defecte warmtewisselaar moet worden vervangen maar vormt geen veiligheidsrisico. Bij een defecte wisselaar kan sprake zijn van een lekkage van rookgassen. In dat geval zullen de rookgassen door de onderdruk binnen de afgesloten ketel blijven en via het rookgasafvoerkanaal naar buiten worden afgevoerd”, stelt Nefit op zijn website.

In antwoorden aan RTL Nieuws meldt Nefit, dat overigens onderdeel is van Bosch, 63 meldingen te hebben gekregen over smelt- of schroeischade aan de binnenkant van de toestellen. Er zijn acht gevallen bekend van zulk soort schade aan de buitenkant van de apparaten.

Reactie Nefit

„Wij werden vanavond geconfronteerd met een nieuwsitem, waarin gesproken wordt van een onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen. Wij hebben nog niet de gelegenheid gehad om in detail te reageren op het onderzoek. Dat gaan wij uiteraard doen. Wij zijn geschrokken van de teneur van de berichtgeving en de aantoonbaar feitelijke onjuistheden hierin. Met name het feit dat Nefit zaken zou verzwijgen willen we met klem tegenspreken. Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten. Om alle twijfel die door deze berichtgeving is ontstaan weg te nemen, zullen wij opdracht geven tot een onafhankelijk onderzoek naar de feiten”, luidt het statement van het bedrijf.

„Er zijn ons 12 gevallen van brandschade bekend bij de 128.000 ketels die we van dit type hebben verkocht in 2006 tot en met 2009. Dat zijn er 12 teveel en we doen er alles aan om meer gevallen te voorkomen. In overleg met de NVWA is afgesproken dat eind 2018 alle branders zijn vervangen, tijdens regulier onderhoud aan de ketel. Daarom is het belangrijk dat mensen hun ketel periodiek laten controleren volgens de voorschriften.”

Nefit wil benadrukken dat dit een eerste reactie is. „Daarnaast is gebleken dat een deel van de warmtewisselaars bij dit type toestel eerder defect raakt dan zou mogen worden verwacht. Dat vormt geen risico voor de veiligheid, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. De wisselaar wordt in dat geval onder garantie vervangen. Als alternatief kan men het oude TopLine toestel (2006-2009) inruilen voor een nieuw Nefit toestel voor ruim de helft van de prijs.”