Nieuws/Binnenland
152009
Binnenland

Ook speeches en stille disco op bevrijdingsdag

AMSTERDAM - Op tien bevrijdingsfestivals in het land geven zeven bekende sprekers vrijdag een Vrijheidscollege. Dat zijn Eric Corton, Boris van der Ham, Naema Tahir, Prem Radhakishun, Fidan Ekiz, Dolf Jansen en Simone van Saarloos. Ook is op de meeste festivals de Break the Silence Disco, waarbij bezoekers kunnen dansen op muziek uit conflictgebieden.

De Vrijheidscolleges gaan over de Four Freedoms, de vier vrijheden, voor het eerst geformuleerd in 1941 door Franklin D. Roosevelt: vrijheid van meningsuiting en van religie, en vrijwaring van angst en van gebrek.

De stille disco is een idee van het Nederlandse Rode Kruis. De muziek die bezoekers op de dansvloer via een koptelefoon horen is gekozen door gevluchte jongeren die nu in Nederland verblijven. Tussen de nummers door leggen zij uit waarom ze voor deze muziek hebben gekozen en wat ze hebben meegemaakt. De Break the Silence Disco staat op de bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Roermond, Groningen, Leeuwarden, Almere, Den Haag, Wageningen, Utrecht, Vlissingen en Haarlem.