Nieuws/Binnenland
1520810
Binnenland

Kuzu wil videoscheids in de Kamer

Den Haag - De Kamerleden van Denk pleiten voor een videoscheidsrechter die moet gaan beoordelen of Kamervoorzitter Khadija Arib en haar vervangers hun werk wel eerlijk doen. Een ’onafhankelijke en transparante klachtafwikkeling’ is volgens de partij nodig, bijvoorbeeld als de voorzitter iemand het woord ontneemt.

De partij oppert het voorstel bij de bespreking van de nieuwe taakomschrijving van commissievoorzitters. Deze Kamerleden zitten debatten voor in kleinere zaaltjes in het parlement. Denk vindt dat in hun takenpakket expliciet moet worden vermeld dat parlementariërs op een gelijke manier worden behandeld. De partij klaagt geregeld dat ze harder wordt aangepakt dan andere partijen. Een klacht-afhandelaar zoals bij het profvoetbal of een videoscheidsrechter zouden volgens Denk een oplossing kunnen zijn.

De partij heeft inmiddels een waslijst aan klachten richting Arib en haar vervangers. Zo suggereerde fractieleider Tunahan Kuzu dat Arib haar partijgenoot Lodewijk Asscher in een debat voortrok. Ook D66 zou veel meer ruimte krijgen dan de Kamerleden van Denk. „Dat gebeurt struc-tu-reel. En daar heb ik moeite mee”, zei Kuzu vorig jaar.

Kamervoorzitter Arib vindt dat er nu voldoende mogelijkheden zijn voor Denk om klachten te uiten of voorstellen te doen om regels te veranderen. Ze is niet te spreken over de manier waarop Denk zich geregeld in het parlement gedraagt. Zo hekelde de preses eerder de filmpjes die Denk publiceert van Kamerdebatten, waarin de partij ’selectief’, via knip-en-plakwerk, collega-Kamerleden te kijk zet. Daarbij worden meestal Kamerleden met Turkse of Marokkaanse achtergrond uitgelicht die anders stemmen dan Denk.

Arib noemde de filmpjes ’niet chic’ en ’een Kamerlid onwaardig’. De nieuwe regels voor de voorzitters in de Tweede Kamer staan binnenkort op de agenda.