Nieuws/Binnenland
1520845
Binnenland

’Er was tot het laatste moment hoop’

Michael P. heeft moord Anne Faber uitgebreid bekend

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

UTRECHT - UPDATE - Michael P. heeft bekend dat hij op 29 september vorig jaar Anne Faber heeft ontvoerd, verkracht en vermoord. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Utrecht, waar een zogeheten pro-formazitting, dus niet-inhoudelijke zitting, over deze zaak was. Faber verdween die dag na een fietstocht, haar lichaam werd twee weken later gevonden.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

Na zijn arrestatie heeft P. twee dagen gezwegen, maar daarna heeft hij volgens zijn advocaat Niels Dorrestein een „uitgebreide, gedetailleerde en bekennende” verklaring afgelegd.

Ook zou hij spijt hebben. „Dat heeft hij getoond in intensieve en emotionele verhoren”, aldus Dorrestein. Op basis van P.’s aanwijzingen werd het lichaam van de vrouw gevonden.

Michael P. niet aanwezig

De 27-jarige verdachte uit Zeewolde was woensdag zelf niet aanwezig in de rechtbank. Volgens Dorrestein is zijn cliënt wel van plan bij de inhoudelijke behandeling van de zaak aanwezig te zijn. Die staat gepland in juni.

Verscheidene vrienden en familieleden van Faber waren er woensdag wel. Een aantal van hen volgde de zitting vanuit een andere zaal. „De familie en vrienden vragen om rust. Dit is heel zwaar voor hen”, aldus de officier van justitie.

’Zijn liefde is hem op gruwelijke wijze ontnomen’

De vriend van Anne Faber was niet aanwezig bij de eerste, niet-inhoudelijke, zitting in de rechtbank waar Michael P. terechtstaat. De man, die anoniem wil blijven, kan het niet aan en wil ook niet inhoudelijk op de zaak ingaan, laat zijn advocaat Sébas Diekstra weten.

„De liefde van zijn leven is mijn cliënt op de meest gruwelijke wijze ontnomen. Hij moet nu leren leven met die bizarre werkelijkheid. Het strafproces maakt onmiskenbaar deel uit van die werkelijkheid. Samen met instanties zoals Slachtofferhulp zullen wij hem hierin zo goed als mogelijk bijstaan”, aldus de advocaat.

Meer dan 3500 tips

Volgens de officier van justitie zijn er meer dan 3500 tips binnengekomen bij de politie tijdens de vermissing van Anne Faber. Er was tot het laatste moment nog hoop dat Anne leefde.

De bijdrage van vrijwilligers was volgens de officier van justitie van onschatbare waarde. Zo vond de vriendengroep van Anne Faber haar jas. „Zonder die jas hadden we hier wellicht niet gestaan.”

’Geschrokken van de wreedheid van de feiten’

Hans Faber, de oom van Anne zei na afloop dat hij blij was dat de officier de vrijwilligers specifiek noemde. Namens de familie liet hij weten dat de zaak heel zwaar en pijnlijk voor hen is. „Ik ben geschrokken van de wreedheid van de ten laste gelegde feiten.”

De familie wordt volgens de oom goed op de hoogte gehouden door justitie, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. „Maar we moeten ons toch iedere keer weer schrap zetten.”

Michael P.

Het lichaam van de 25-jarige Anne Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden. Michael P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten in 2010. Hij was bijna aan het einde van zijn straf en mocht onder voorwaarden naar buiten.

Hij kwam in beeld nadat zijn dna op de gevonden jas van Faber was aangetroffen. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

23 maart

De volgende zittingsdag is gepland op 23 maart. Het gaat dan weer om een niet-inhoudelijke zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 11 en 12 juni.

P. wordt volgende week voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Die observatie zal ruim een maand duren.