Nieuws/Binnenland
1523131
Binnenland

Verdachte bestelde 1400 producten, betaalde niet

Bol.com jaar lang opgelicht door ’klant’

DEN HAAG - Internetwinkel Bol.com is zeker een jaar lang opgelicht door een zogenaamde klant voor in totaal ruim 41.000 euro. Dat blijkt uit een vonnis van de Haagse rechtbank. De verdachte bestelde zo’n 1400 artikelen bij Bol.com, waaronder consumentenelektronica en games, zonder ervoor te betalen.

De producten werden deels verkocht aan een tweedehandswinkel en deels zogenaamd geretourneerd bij winkels van Blokker. De zaak kwam aan het rollen toen iemand uit Zoetermeer betalingsherinneringen van Bol.com had ontvangen terwijl er niets was besteld. Een paar weken later volgde iemand uit Leiden met hetzelfde euvel.

De verdachte liet pakketjes bezorgen op verschillende adressen. Hij haalde ze vervolgens uit de brievenbus. Later liet hij ook pakketjes bezorgen bij leegstaande woningen. Via de PostNL-app veranderde de verdachte het bezorgadres in een ophaallocatie.

18 maanden cel

Oplichtingspraktijken als de onderhavige schaden het vertrouwen in eerlijke handel en verstoren de werking van populaire handelsplatformen op internet, aldus de rechter. De verdachte moet achttien maanden de cel in en moet ook de schade vergoeden.