Nieuws/Binnenland
1523345249
Binnenland

Waterstofbus vat vlam in Doetinchem: ’Pas op voor explosies’

DOETINCHEM - De brandweer in Doetinchem is donderdagmiddag massaal uitgerukt vanwege een waterstofbus die in brand staat. Er is sprake van explosiegevaar. Hulpdiensten waarschuwen mensen om weg te blijven. Er is een NL-alert uitgegaan. Mensen in de buurt wordt verzocht ramen te sluiten.

Hulpdiensten zijn rond 14.15 uur gealarmeerd voor een brand aan de Industriestraat bij ov-bedrijf Arriva. Ter plaatse bleek een nieuwe bus op waterstof vlam te hebben gevat. De bus staat in een loods. De brand wordt van buiten af geblust. Af en toe klinken er zware dreunen.

Er komt veel rook vrij. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1, het hoogste alarmniveau. De omgeving is afgezet en mensen worden opgeroepen weg te blijven vanwege explosiegevaar. Voor zover bekend heeft iedereen de loods op tijd kunnen verlaten.

Bij het pand staan inmiddels ook twee ambulances. Zo’n twintig medewerkers van een naastgelegen meubelbedrijf zeggen tegen een verslaggever al enkele explosies te hebben gehoord. Het personeel moest onmiddelijk het pand verlaten. Ze maken zich zorgen omdat hun auto’s er nog staan.

De waterstofbus zou vanochtend net uit Polen zijn aangekomen in Doetinchem, als onderdeel van een grotere bestelling. Omstanders reageren onthutst. „Waterstof heeft absoluut de toekomst. Dit is geen reclame , zeker niet nu net vandaag de eerste bus is gearriveerd.”

Het is de bedoeling dat de nieuwe reeks Gelderse Arriva-bussen vanaf december in de Achterhoek en regio Zutphen gaan rijden. Ze vervangen de dieselbussen.