Nieuws/Binnenland
1523971683
Binnenland

Testen voor Toegang: recordaantal afspraken in één week

Een bezoeker van een horecazaak in Hilversum toont een coronatoegangsbewijs.

Een bezoeker van een horecazaak in Hilversum toont een coronatoegangsbewijs.

LEUSDEN - Meer dan een half miljoen mensen hebben afgelopen week een afspraak gemaakt bij Testen voor Toegang. Dat is het grootste aantal afspraken in één week, aldus Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter Testen voor Toegang. Daarbij wordt niet vermeld hoeveel van de testen postief uitsloegen.

Een bezoeker van een horecazaak in Hilversum toont een coronatoegangsbewijs.

Een bezoeker van een horecazaak in Hilversum toont een coronatoegangsbewijs.

Het vorige record stond op 498.000 testafspraken, in de week van 18 tot en met 24 oktober. Vorige week maakten 534.000 mensen een afspraak. De drukste dagen waren zoals gebruikelijk vrijdag (123.000 testafspraken) en zaterdag (173.000 afspraken). Ook zondag was het drukker dan afgelopen weken, aldus SON. Er stonden die dag 78.000 testafspraken gepland. Slechts een fractie van de tests bleek eerder positief uit te slaan. De vergoeding per uitgevoerde coronatest bedraagt €12,77 inclusief btw, meldt een woordvoerster desgevraagd.

Ongeveer de helft van de mensen gaf aan de testuitslag te willen gebruiken om naar een restaurant, café of discotheek te gaan. 5 procent zei ermee te gaan sporten, aldus Testen voor Toegang.

QR-samenleving

Sinds afgelopen zaterdag geldt het coronatoegangsbewijs op een groter aantal plekken, zoals in musea, op kermissen, in sportscholen en in zwembaden. Zo’n QR-code was al nodig voor toegang tot onder meer de horeca, theaters, bioscopen en voetbalstadions. Mensen kunnen een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, of als ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting. In alle andere gevallen moet iemand zich laten testen op het virus. Met een negatieve testuitslag kan dan alsnog een QR-code worden aangemaakt. De uitslag na een test bij Testen voor Toegang is 24 uur geldig.

SON geeft alleen cijfers van het aantal gemaakte afspraken, niet van het aantal mensen dat zich ook daadwerkelijk liet testen. Gemiddeld komt volgens de stichting 88 procent van de mensen opdagen bij de testafspraak.

In de week van 18 oktober, de week met de meeste testafspraken tot aan vorige week, hebben uiteindelijk bijna 352.000 mensen een toegangstest laten doen. In de week van 28 juni, toen de horeca weer openging, waren er nog net iets meer testen voor toegang: bijna 354.000.