Nieuws/Binnenland
152481340
Binnenland

4000 dierenposters tegen vuurwerk besteld

DEN HAAG - Bij de Dierenbescherming zijn rondom deze jaarwisseling 3937 posters en stickers besteld in het kader van de actie ’Vuurwerkvrij, dieren blij’. Dat zijn er veel meer dan een jaar eerder, toen het om ruim 800 stickers en posters ging om aandacht te vragen voor huisdieren tijdens de jaarwisseling.

De Dierenbescherming, die alleen de verzendkosten rekent, zegt niet de illusie te hebben dat met het ophangen van de poster of het plakken van een sticker de vuurwerkoverlast voor de dieren volledig wordt voorkomen, „maar mensen kunnen hiermee wel uiting geven aan hun wens.” De jaarwisseling is traditioneel een angstige en stressvolle periode voor huisdieren.

De stijging in het aantal aanvragen wordt volgens de Dierenbescherming mede verklaard door een vroegtijdig begin van de actie, „maar er is duidelijk veel vraag naar.”

De Dierenbescherming is een van de 1800 organisaties die het Vuurwerkmanifest ondersteunt. Zij pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk in 2020.

Ook de stichting Amivedi, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren, geeft een vergelijkbare poster uit die gratis te downloaden is. Aantallen downloads zijn niet bekend.