Nieuws/Binnenland
1525437501
Binnenland

Gelders bedrijf voor miljoenen opgelicht met coronatesten

APELDOORN - Een bedrijf in medische goederen in Gelderland is voor miljoenen euro’s opgelicht. Het bedrijf bestelde een grote hoeveelheid coronatesten en dacht zaken te doen met de vaste leverancier, maar bleek geld te hebben overgemaakt aan criminelen die het naar een rekening in Indonesië sluisden. Een man uit Nigeria en twee andere verdachten zijn aangehouden, meldt de politie.

Het bedrijf ontdekte in oktober dat betaalde rekeningen niet bij de leverancier in Korea waren binnengekomen. Volgens de politie is de fraude op uiterst slinkse wijze uitgevoerd en kregen de criminelen waarschijnlijk toegang tot mailwisselingen tussen de bedrijven.

Er werd een nepfirma opgericht en er werden nepaccounts gebruikt die niet van echt waren te onderscheiden. De criminelen zagen kans om via valse e-mailadressen en een valse factuur het geld over te maken naar een rekening in Indonesië, aldus de politie.

De aanhoudingen vonden plaats in Indonesië. Een deel van het ontvreemde geld is veiliggesteld en Nederland heeft de autoriteiten in Indonesië gevraagd dat terug te geven aan het gedupeerde Gelderse bedrijf.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop