Nieuws/Binnenland
1525867
Binnenland

Nederlander eet thuis niet zo gezond

Groente en fruit uit de gratie

Niet iedereen vergeet de groente.

Niet iedereen vergeet de groente.

Amsterdam - We eten thuis steeds minder verse groenten en vers fruit. In gewicht kochten we vorig jaar drie procent minder van de vitaminerijke voedselsoort.

Niet iedereen vergeet de groente.

Niet iedereen vergeet de groente.

Dat blijkt uit cijfers die GroentenFruit Huis, belangenvereniging van de tuinbouw, gisteren presenteerde bij de nieuwjaarsreceptie in de Keukenhof in Lisse. We gaven echter wel twee procent meer uit aan groenten en fruit, omdat we vaker voor duurdere producten kiezen.

Vooral thuis eten we een stuk minder gezond. In restaurants verorberen we wel meer groente en fruit (de inkoop steeg daar met 13%), maar die stijging compenseert de lagere huishoudelijke inkopen slechts gedeeltelijk. Een volwassene eet gemiddeld 139 gram groenten en 113 gram fruit per dag. Dat ligt echter behoorlijk onder de aanbevolen hoeveelheid door de Schijf van Vijf, die 250 gram groenten voorschrijft. Als we groenten kopen, dan kiezen we vaker voor gemak. Van de vers gekochte groenten is inmiddels 22% voorbewerkt. Desondanks is er een beste boterham te verdienen in de glastuinbouw in Nederland, vanwege prijsstijgingen en een toename van de export.