Nieuws/Binnenland
1525885
Binnenland

Zware crimineel richt zich op plofkraak of drugshandel

Overvallers piepjonge impulsieve gastjes

Amsterdam - In het afgelopen jaar zijn 1103 gewapende overvallen op woningen en bedrijven gepleegd. Dat zijn er 30 minder dan in 2016. Zware criminelen lijken zich meer op andere vormen van misdaad te storten. Zorgelijk is de jonge leeftijd van overvallers: sommigen zijn niet ouder dan twaalf.

Dat zegt de landelijk overvalcoördinator van de Nationale Politie, Jos van der Stap. Het aantal overvallen is sinds het piekjaar 2009, toen 3000 woningen en bedrijven doelwit waren, enorm gedaald. „Maar de rek is eruit wat betreft de daling”, waarschuwt Van der Stap.

Van de 1103 overvallen in 2017 werden er 396 gepleegd op woningen. Het geweld dat daarbij wordt gebruikt is soms zelfs dodelijk. Zoals in mei in Landgraaf, toen een overvaller een 39-jarige bewoner doodstak. In 2017 noteerde de politie 396 woningovervallen tegen 393 in het jaar ervoor.

„Het lijkt erop dat de professionele overvaller zich meer richt op andere vormen van criminaliteit, zoals plofkraken en drugshandel. Deze vormen van misdaad leveren meer op. In het afgelopen jaar werden bijvoorbeeld slechts twee juweliers overvallen.”

Cijfers van de brancheorganisatie Federatie Goud en Zilver leren dat in 2013 nog 48 juweliers de klos waren. De overvaller van 2018 is meer een ’hit and run’ overvaller oftewel een impulsieve dader. „Ronduit zorgwekkend is dat veel van dit soort berovingen worden gedaan door steeds jongere daders. Dat zie je vooral in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam.” Het is belangrijk dat dit soort daders vroegtijdig gestopt wordt, zegt Van der Stap. „Ze kunnen snel doorgroeien en dat moet je voorkomen.”

In Zoetermeer probeerde in november een 14-jarige met een mes een overval te plegen op een cafetaria.

In Rotterdam en op Schiphol pakte de politie in augustus twee tieners van 13 en 15 jaar op voor een overal op een textielzaak in juni. De 13-jarige was ten tijde van het misdrijf nog maar 12 jaar. Ze gebruikten een vuurwapen bij de overval.

De zorgen bij de politie over de jonge overvallers is een van de redenen dat er een analyse gemaakt wordt van de verdachten van overvallen in 2016 en 2017. „Dat moet een beter beeld geven.”

Het oplossingspercentage is volgens Van der Stap ongeveer vijftig procent. „Voor de helft van de overvallen pakken we iemand op. Soms moeten we ze laten gaan omdat er geen bewijs is.” Straffen voor overvallen, vooral woningovervallen, zijn veel zwaarder geworden. Er wordt zo’n derde meer geëist en opgelegd dan voordat de nieuwe richtlijn in 2010 werd ingevoerd.