Nieuws/Binnenland
1525895
Binnenland

Bekogeld met andijvie

Universiteit zegt steun op vanwege seksistische liedjes

De locatie van het introductiekamp van de studie Aardwetenschappen.

De locatie van het introductiekamp van de studie Aardwetenschappen.

Utrecht - ’Mijn moker is mijn derde been. Ik ram er stenen mee kapot. Maar ’k douw ’m liever in je grot’, luidt een van de seksistische liedjes, die blijkbaar op het introkamp van de studie Aardwetenschappen wordt gezongen. Na klachten van ouders schortte de Universiteit Utrecht gisteren alle financiële steun aan studievereniging U.A.V. op.

De locatie van het introductiekamp van de studie Aardwetenschappen.

De locatie van het introductiekamp van de studie Aardwetenschappen.

Aan het begin van het introkamp in de Ardennen krijgen de aankomende studenten Aardwetenschappen ieder jaar een boek met liedjes, die tijdens het kamp gezongen moeten worden. In de grove liedjes, geschreven door leden van de vereniging, wordt naar vrouwen verwezen als ’veldwerksletten’ en ’kuthoeren’.

Piet Hoekstra, decaan van de faculteit Geowetenschappen, is geschrokken van de liedjes. „Het is onaanvaardbaar en ontoelaatbaar”, zegt hij. Gisteren werd de financiering van de studievereniging daarom per direct opgeschort. Dat betekent dat U.A.V. geen subsidie meer krijgt en de bestuursleden voorlopig naar hun bestuursbeurs kunnen fluiten. Ook is het bestuur voorlopig niet welkom op plechtigheden van de universiteit. De UU stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de vereniging.

Maar naast kwetsende liedjes lijkt er meer mis bij het introkamp. „Het kamp heeft trekjes van een ontgroening”, vertelt een mannelijke student, die anoniem wil blijven. „Mensen moesten vorig jaar geblinddoekt een parcours afleggen en er werd met andijvie naar eerstejaars gegooid.” Volgens de student waren de hygiënische voorzieningen minimaal en stopt de feestmuziek maar twee uur per nacht waardoor uitrusten onmogelijk is. „Het was zwaarder dan verwacht.”

Ook een vrouwelijke studiegenoot beleefde niet het introkamp waar ze op had gehoopt. „Ze belde me huilend op vanaf het kamp. Ze voelde zich ontzettend onprettig”, vertelt haar vader. „Als ouder is dat verschrikkelijk om te horen. Je bent machteloos.”

Volgens de man, die ook anoniem wil blijven, werd er tegen zijn dochter geschreeuwd toen ze ziek in bed lag. „De ouderejaars maakten haar wakker met een gieter bier. Pas als ze daaruit dronk, mocht ze slapen.” Eenmaal thuis liet zijn dochter het liedjesboek zien. „Ik schrok van de vrouwonterende teksten. De eigenwaarde die mijn dochter had, was ze na dat kamp kwijt.”

Decaan Hoekstra wil nog niks zeggen over mogelijk meer wantoestanden. „Voor ons waren de liedteksten al voldoende aanleiding om in te grijpen. Nader onafhankelijk onderzoek is bedoeld om na te gaan of er meer zaken spelen.”

Het bestuur van U.A.V. zegt begrip te hebben voor de beslissing van de UU en er vertrouwen in te hebben dat de band hersteld zal worden. De vereniging zal de seksistische liederen schrappen uit het liedjesboek.