Nieuws/Buitenland
1526022908
Buitenland

Trump verliest zaak bij hof over dossiers bestorming Capitool

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verzoek afgewezen van oud-president Donald Trump om vrijgave van Witte Huis-documenten aan een parlementaire onderzoekscommissie te blokkeren. Dat betekent dat de dossiers kunnen worden vrijgegeven aan de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming op 6 januari 2021 van het Capitool onderzoekt, zelfs als er nog rechtszaken lopen bij andere rechtbanken.

Het comité krijgt hiermee ruim 770 pagina’s aan documenten in handen. Het gaat onder meer om memo’s van de toenmalige president aan zijn woordvoerder, gegevens van bezoekers aan het Witte Huis en verslagen van telefoongesprekken. Via de stukken hopen de onderzoekers te achterhalen welke rol Trump mogelijk speelde bij de bestorming van het Amerikaanse parlement.

Januari vorig jaar bestormden aanhangers van de oud-president het Capitool. De betogers probeerden tevergeefs te voorkomen dat de verkiezingsoverwinning van Biden definitief zou worden bekrachtigd. Trump had zonder bewijs te leveren, volgehouden dat hij de stembusgang door fraude had verloren.