Nieuws/Binnenland
1526080750
Binnenland

Situatie in zorg nog steeds relatief rooskleurig

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt verder. Ziekenhuizen behandelen momenteel 629 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds 15 juni. Vergeleken met dinsdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 13.

Het is de vijftiende achtereenvolgende dag dat de bezettingen in de ziekenhuizen toeneemt. Half juli lagen iets meer dan 200 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, 8 meer dan op dinsdag. Het aantal patiënten op de ic’s steeg met 5 naar 164.

Ook het aantal nieuwe opnames blijft stijgen. In de afgelopen 24 uur belandden 119 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei.

Spreiding

Vanwege de toenemende druk op de ziekenhuizen zijn maandag de eerste coronapatiënten verplaatst naar andere regio’s, na een pauze van meer dan een maand. De spreiding moet de druk gelijkmatig verdelen.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt.

Eigenlijk weinig

In vergelijking met eerdere momenten, zoals de eerste en tweede piek, valt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds alleszins mee. Hoewel het aantal besmettingen wel oploopt, kan de zorg het nog steeds gemakkelijk aan. De vraag wanneer het kabinet niet langer kijkt naar besmettingen maar enkel naar de zorg, is daarom gerechtvaardigd.

Besmettingen: vertekend beeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 3513 nieuwe coronabesmettingen, 499 minder dan een dag eerder. Het aantal is echter lager door een technische storing bij de GGD'en, zegt een woordvoerder van het instituut. Daardoor zijn niet alle positieve tests bij het RIVM binnengekomen.

Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is nog niet bekend. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.

Vorige week woensdag waren er nog 6883 nieuwe coronagevallen en de woensdag daarvoor 10.419.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8, het hoogste aantal sinds 8 juni. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Dinsdag werd het overlijden van drie personen geregistreerd.

Amsterdam had verreweg de meeste nieuwe besmettingen afgelopen etmaal, in totaal 234. In Rotterdam werden 159 positieve tests geteld en in Den Haag 109. In Utrecht en Breda kregen respectievelijk 81 en 50 mensen een positieve testuitslag.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn ruim 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.