Nieuws/Buitenland
1527794
Buitenland

Veel Venezolaanse bootvluchtelingen vermist

CORO/CARACAS - Bijna dertig Venezolanen worden vermist, sinds ze met een boot een poging hadden gedaan Curaçao te bereiken. Op Curaçao zijn vier lijken aangespoeld. Volgens Venezolaanse media waren dat niet de enigen aan boord. De boot was dinsdagavond met circa dertig mensen uitgevaren van het plaatsje San José de la Costa, op weg naar het noordelijker gelegen Curaçao.

Door slecht weer en hoge golven zou hun boot op Curaçao tegen rotsen zijn geslagen en onmiddellijk zijn vergaan. Familieleden van de verdwenen bootvluchtelingen hebben volgens de krant El Nacional in de noordelijke deelstaat Falcón de vermissingen opgegeven. Volgens hen worden zeker 28 personen vermist.

Media op Curaçao berichtten dat een boot door midden is gebroken op de kust ten noordoosten van Willemstad. Er zouden ook mensen levend aan land zijn gekomen, maar volgens een functionaris in Falcón zijn die mogelijk van een andere boot met vluchtelingen die niet is vergaan. Er zouden dinsdagavond aan de kust bij San José de la Costa twee boten met vooral jongeren naar Curaçao zijn vertrokken. De prijs voor deze illegale overtocht zou 100 dollar per persoon zijn.

Dat is een vermogen in Venezuela dat al jarenlang lijdt onder nijpende tekorten aan eerste levensbehoeften en medicijnen. Dat komt mede omdat door wanbeleid de economie van het olierijke Venezuela is ingestort en Amerikaanse dollars erg schaars zijn.