Nieuws/Binnenland
1528212
Binnenland

Wetenschapsjournalist geeft FvD-voorman gelijk in krant

NOS-weerman Gerrit Hiemstra haalt uit: ’Lief dat de Volkskrant Baudet steunt in deze moeilijke periode’

Gerrit Hiemstra (l) en Thierry Baudet (r)

Gerrit Hiemstra (l) en Thierry Baudet (r)

HILVERSUM - NOS-weerman Gerrit Hiemstra heeft op Twitter gereageerd op een artikel van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal in de Volkskrant van woensdag. In het artikel claimt Rozendaal, die zichzelf al jaren profileert als klimaatscepticus, dat „ik weinig politici heb meegemaakt die zo goed op de hoogte zijn” als Thierry Baudet.

Gerrit Hiemstra (l) en Thierry Baudet (r)

Gerrit Hiemstra (l) en Thierry Baudet (r)

Rozendaal haalt bovendien uit naar Hiemstra die „iets meer tijd zou moeten uittrekken om de literatuur bij te houden”. Het stuk van de klimaatscepticus in de Volkskrant volgt op een Twitter-ruzie tussen Hiemstra en Baudet.

Baudet stelde hierin dat de documentaire van Al Gore over de opwarming van de aarde onzin was. Toen Hiemstra hier kritisch op reageerde, plaatste Baudet een tweet dat NOS-weerman Hiemstra ontslagen zou moeten worden.

’Trek je conclusies’

„Het is lief van de Volkskrant dat ze Baudet steunen in deze moeilijke periode”, meldt Hiemstra donderdag op Twitter. „Simon Rozendaal is een erkend klimaatscepticus. Het enige doel van sceptici is zand in de machine strooien. Lees het artikel, lees de links bij mijn tweet en trek je conclusies. En anders wacht je vijf jaar en kijk je hoe het klimaat dan is. Of tien jaar.”

De NOS-weerman voegt daar nog aan toe: „U denkt toch niet echt dat het klimaat zich iets aantrekt van wat wij met z’n allen ’vinden’ van de klimaatverandering? In de wetenschap heb je altijd discussie. Maar juist bij klimaatverandering is de gangbare wetenschap zeer eensgezind. Echter, de semi-wetenschappelijke klimaatkwakzalvers beweren het tegendeel en krijgen onevenredig veel ruimte in de media.”

Debat?

Op zijn beurt reageerde Thierry Baudet woensdagmiddag weer. Hij nodigde Gerrit Hiemstra uit voor een debat met deskundigen. Die heeft hier echter geen trek in.

„Daar heb ik geen behoefte aan. Ik heb al eerder aangegeven dat het mij niet om Baudet gaat. Ik heb mijn punt gemaakt: gebruik de argumenten die de overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers publiceren”, twittert Hiemstra woensdagmiddag.