Nieuws
1528643
Nieuws

’Naar rechtbank voor seksueel misstandje hoeft nu niet’

Met nieuwe app geeft u met duimafdruk toestemming voor seks

Amsterdam - In navolging van Zweden, waar onlangs bekend werd gemaakt dat er door beide partijen nadrukkelijke toestemming voor seks moet worden gegeven, komt een Nederlandse softwareontwikkelaar met een speciale app die dat wat vergemakkelijkt. Met de LegalFling is de duimafdruk van twee mensen nodig voordat alle kleren uit kunnen.

Wie in Zweden seks met iemand wil hebben, heeft daarvoor uitdrukkelijke toestemming nodig. Stockholm wil de zedenwet scherp gaan aanpassen; zonder toestemming kan iemand worden veroordeeld. Met deze app is dat een koud kunstje, zegt de ontwikkelaar van de applicatie in een persbericht. „Iemand vragen een contract te tekenen voordat hij/zij met je naar bed gaat, is natuurlijk absurd. Nu is een simpele swipe genoeg om toestemming te geven voor de fling”, laat CEO Rick Schmitz weten.

Clausules

Hoe de app werkt? Toekomstige bedpartners kunnen elkaar een verzoek sturen om toestemming te vragen voor seksueel contact en alle bijbehorende do’s en don’ts. Beide partners kunnen het verzoek accepteren of weigeren. De toestemming kan overigens op ieder moment worden ingetrokken. Voor de tussenliggende periode heeft de toestemming dan wel bestaan. Hoe dit precies in de praktijk zal gaan en of je op zoek moet naar je telefoon tijdens een tegenvallende vrijpartij, is niet helemaal duidelijk. De app biedt ook extra clausules, bijvoorbeeld een verbod op het delen van foto’s en video’s. Deze clausules blijven ook na afloop van het contract in stand.

Misstandje

„Wij willen mensen niet aansporen om elkaar naar de rechtbank te sleuren voor ieder seksueel misstandje, maar wel dat ze twee keer nadenken voordat ze beelden verspreiden die levens kunnen beschadigen”, aldus Schmitz.