Nieuws/Buitenland
1528725613
Buitenland

Techcensuur

YouTube legt pro-Trumpzender OAN week aan banden

SAN BRUNO - Online videoplatform YouTube heeft de conservatieve nieuwszender One America News Network (OAN) voor een week lang verboden om nieuwe video’s te plaatsen. Ook kan OAN een week lang geen geld verdienen met de inhoud die al op het kanaal staat. Dat maakte YouTube dinsdag bekend.

Reden voor de strafmaatregelen is dat OAN verkondigt dat er middelen zijn die Covid-19 gegarandeerd genezen, hetgeen in strijd is met het omstreden ’desinformatiebeleid’ van YouTube rond het coronavirus.

Het is voor het eerst dat het videoplatform, dat eigendom is van Google, ingrijpt tegen de betrekkelijk kleine pro-Trumpzender, een rechtse zender die bijvoorbeeld niet meegaat in het al erkennen van de verkiezingszege van Democraat Joe Biden.

Eerste waarschuwing

De maatregel geldt als een eerste waarschuwing. Bij drie waarschuwingen wordt het kanaal verwijderd. OAN moet aantonen dat het de door YouTube aangekaarte problemen heeft opgelost als het weer geld wil verdienen aan het videokanaal.

Het is een van de maatregelen die YouTube dit jaar tot nu toe nam tegen desinformatie over de corona-pandemie. Het platform verwijderde sinds februari zo’n 20.000 video’s. Conservatieven in Amerika bekritiseren de sociale media op het ’selectief’ verwijderen van met name rechtse content.

Tienduizenden Trump-aanhangers hebben zich deze maand afgekeerd van de betrekkelijk rechtse nieuwszender Fox News en zich gewend tot kleinere, rechtse zenders. Het conservatieve Newsmax trok twee weken geleden voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan een miljoen kijkers. OAN-topman Charles Herring stelt dat zijn kanaal sinds enkele weken een van de tien best bekeken kabel-tv-kanalen is.