Nieuws/Buitenland
152884498
Buitenland

Britse (20) verzint groepsverkrachting, maar mag wel naar huis

De veroordeelde Britse komt aan bij de rechtbank.

De veroordeelde Britse komt aan bij de rechtbank.

Paralimni - Een 20-jarige Britse is op Cyprus veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden omdat ze volgens de rechter een groepsverkrachting heeft verzonnen. Het meisje zal volgens Engelse media snel naar haar vaderland terugkeren.

De veroordeelde Britse komt aan bij de rechtbank.

De veroordeelde Britse komt aan bij de rechtbank.

De vrouw, toen 19 jaar oud, beweerde dat ze op een bij jongeren populair vakantieresort seksueel was misbruikt door twaalf Israëlische tieners. De zaak wordt nauwgezet gevolgd door mensenrechtengroepen.

De rechter zegt rekening te hebben gehouden met haar leeftijd en haar blanco strafblad.

De vrouw werd gearresteerd nadat ze de beschuldiging had ingetrokken dat de tieners haar half juli in een hotelkamer in het vakantieoord Ayia Napa hadden verkracht.

Dwang politie

Ze zei dat ze haar beschuldiging onder dwang van de politie had ingetrokken tijdens aanhoudende ondervragingen zonder dat er een advocaat bij aanwezig was. Aanklagers en de rechtbank wezen haar verweer van de hand.

Lees verder onder de foto

Buiten de rechtbank protesteerden 150 vrouwen tegen het vonnis. De demonstranten liepen leuzen, waardoor de rechter zijn stem moest verheffen om het vonnis hoorbaar uit te spreken.

Beroep

Volgens de advocaat gaat de vrouw tegen het vonnis in beroep. Ze wil haar naam zuiveren. Vermoedelijk zal ze vanuit haar vaderland een zaak beginnen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken sprak eerder zijn zorgen uit over de zaak. De vrouw zou lijden aan PTSS.

Door de zaak is Cyprus, een populaire bestemming voor Britse toeristen, in een negatief daglicht komen te staan.