Nieuws/Buitenland
1529013
Buitenland

Geen diplomatieke onschendbaarheid Assange

Julian Assange

Julian Assange

LONDEN/QUITO - Julian Assange, de omstreden oprichter van WikiLeaks, krijgt geen diplomatieke onschendbaarheid om ongestoord het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Dit meldde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Julian Assange

Julian Assange

Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat Zuid-Amerikaanse land wil van hem af, maar wil hem ook tegen vervolging blijven beschermen. Groot-Brittannië stelt echter dat de enige oplossing voor de 46-jarige Australische activist is dat hij zich voor de rechter verantwoordt.

Assange heeft het lange tijd aan de stok gehad met de Zweedse justitie over beschuldigingen van verkrachting. De Zweedse justitie heeft het onderzoek in die zaak in 2017 opgedoekt, maar Assange heeft meer problemen. De Amerikaanse justitie zoekt hem omdat hij veel vertrouwelijke informatie van Amerikaanse diplomaten en militairen heeft verspreid.

’Gedoe met Britse justitie’

Hij heeft ook ’gedoe’ met de Britse justitie over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij was op borgtocht vrij tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek van Zweden, toen hij in 2012 in de ambassade van Ecuador ’verdween’. Dat land gaf hem toen politiek asiel.

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa, wil hem nu de ambassade uitwerken en mogelijk ’naar huis’ in Ecuador halen. Espinosa zei donderdag dat de uit Australië afkomstige Assange vorige maand de Ecuadoraanse nationaliteit heeft gekregen.

Ecuador is de activist in de ambassade zat, onder meer omdat Assange vorig jaar in de Catalonië-crisis herhaaldelijk tegen de Spaanse regering uitviel, terwijl de president van Ecuador, Lenín Moreno, in Spanje op bezoek ging. Moreno werd in verlegenheid gebracht door Assanges stellingname in het Spaanse conflict.