Nieuws/Binnenland
1529040657
Binnenland

VVD, D66 en GL: laat monogame homo bloed geven

Bloedafname bij bloedbank Sanquin.

Bloedafname bij bloedbank Sanquin.

DEN HAAG - Homo’s moeten bloed kunnen doneren als ze veilige seks hebben, vinden VVD, D66 en GroenLinks. Ze willen dat de bloedbank homo’s die monogaam leven niet langer weert, en vragen het kabinet om te onderzoeken of dat kan.

Bloedafname bij bloedbank Sanquin.

Bloedafname bij bloedbank Sanquin.

Bloedbank Sanquin neemt geen bloed af van mannen die de afgelopen vier maanden seks hebben gehad met een man. Er is een flink grotere kans dat zulke donoren besmet zijn met bijvoorbeeld hiv of hepatitis. Maar die voorzorgsmaatregel discrimineert oppassende homo’s, vinden de drie partijen. Ze willen dat de bloedbank voortaan alleen mensen weert die zich riskant gedragen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet onderzoeken of donorbloed veilig blijft als Sanquin in het vervolg zo gaat selecteren, zeggen de drie partijen. Maar de minister zag daar tot dusver geen heil in. Hij wijst erop dat nog geen enkel land op die manier werkt. En aan het gevraagde onderzoek zouden niet alleen veel praktische, maar ook ethische bezwaren kleven.

Bruins vindt het „jammer” dat homo’s worden uitgesloten, maar „de veiligheid van patiënten staat voorop”, zei hij eerder. Hij stelt dat Sanquin hun al zover mogelijk tegemoet komt en wijst erop dat de bloedbank afgelopen jaar de wachttermijn voor mannen die seks hebben met mannen heeft teruggebracht van een jaar tot vier maanden. „Sanquin volgt nauwgezet de internationale ontwikkelingen op dit gebied en doet waar mogelijk onderzoek.”

Nood

Sanquin is op zoek naar meer mannelijke donoren. Er geven nu meer vrouwen dan mannen bloed. De bloedbank trekt graag een afspiegeling van de bevolking. Mannen kunnen bovendien vaker doneren dan vrouwen.