Nieuws/Buitenland
1530671
Buitenland

Erdogan eist stop Syrische aanvallen in Idlib

ANKARA - De Turkse president Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin gebeld en gezegd dat de Syrische regering haar aanvallen in Idlib in het noordwesten en ten oosten van Damascus moet stoppen. Erdogan zei dat het proces waarbij Rusland, Iran en Turkije samen Syrië tot vrede proberen te brengen, gevaar loopt als die aanvallen doorgaan.

Rusland is de steunpilaar van de Syrische president Assad. Erdogan heeft in de Syrische burgeroorlog altijd de val van Assad nagestreefd, maar is tegen wil en dank toch met Assads bondgenoten Rusland en Iran in zee gegaan om de regio te stabiliseren.

De drie regionale grootmachten hebben onder meer afgesproken dat er in de Syrische noordoostelijke provincie Idlib 'een de-escalatiezone' is. Dat wil zeggen dat er geen aanvallen worden uitgevoerd. De streek is vooral in handen van jihadisten die met steun van Turkije en Arabische Golfstaten tegen Assad vechten. Assads troepen zijn er recent in de aanval gegaan. Rebellen hebben donderdag laten weten dat ze er een tegenaanval zijn begonnen.