Nieuws/Binnenland
1530802
Binnenland

Dirk Scheringa mag top DNB onder ede horen

Amsterdam - De top van De Nederlandsche Bank (DNB) zal binnenkort onder ede bij de rechter gehoord worden over hun rol bij de ondergang van DSB Bank. De Haagse rechtbank heeft het verzoek hiertoe van DSB-naamgever Dirk Scheringa toegewezen.

DSB Bank uit Wognum werd in 2009 aan het wankelen gebracht na een reeks van beschuldigingen van wanpraktijken met dure hypotheken en geldleningen. De definitieve doodsteek voor de bank volgde echter toen De Volkskrant berichtte over de - tot dan toe geheime - aanvraag van de noodregeling voor Scheringa’s bank.

Door dit krantenbericht ontstond een run van rekeninghouders die hun geld bij DSB weghaalden, waardoor het faillissement onvermijdelijk werd.Volgens Scheringa lekte de top van DNB opzettelijk geheime informatie, om hem een hak te zetten. Uit onderzoek van een particulier recherchebureau naar de gang van zaken bij de ondergang van de bank, blijkt volgens Scheringa’s advocaat Geert-Jan Knoops dat zowel DNB als het ministerie van Financiën in DSB’s laatste dagen geblunderd hebben.

Hoewel er al eerder onderzoek werd gedaan naar de rol van DNB bij de ondergang van de bank, vindt de Haagse rechtbank dat Scheringa belang heeft om ook zelf vijf topfunctionarissen van de toezichthouder aan de tand te voelen. Zijn verzoek om ook de voormalige top van het ministerie van Financiën over de gang van zaken te horen, inclusief oud-minister Wouter Bos, wijst de rechtbank af.