Nieuws/Binnenland
1530866553
Binnenland

Nederlander dood door bijenaanval in Tanzania

Een Nationaal Park in Tanzania (archieffoto).

Een Nationaal Park in Tanzania (archieffoto).

DEN HAAG - Een Nederlandse toerist is om het leven gekomen door een aanval van bijen in Tanzania. Drie andere Nederlanders raakten gewond. Een van hen is is er slecht aan toe.

Een Nationaal Park in Tanzania (archieffoto).

Een Nationaal Park in Tanzania (archieffoto).

Dat bevestigt Bastiaan Govers van reisorganisatie Sawadee. De vier slachtoffers van de bijenaanval waren in groepsverband op reis met dat bedrijf. „De twintig deelnemers waren woensdag op een wildsafari in het natuurreservaat Selous toen ze plotseling door de bijen werden aangevallen”, zegt Govers. Selous ligt in het binnenland van Zuid-Tanzania.

De drie Nederlanders die gewond raakten door de bijenaanval zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Dar es Salaam in het oosten van Tanzania. Govers verwacht dat twee van de drie gewonden zaterdag het ziekenhuis mogen verlaten.

’Killer bees’

Fatale bijenaanvallen komen vaker voor in Afrika, en de laatste decennia ook op andere continenten. In de Verenigde Staten worden de bijensoorten die uit Afrika komen ook ’killer bees’ genoemd. ,,In Europa heb je ze niet, maar in deze regio wordt tijdens het zwermseizoen elke week wel een dier doodgeprikt. En recent kwam ook een man hier om’’, vertelt een medewerker van het bedrijf van de van televisie beroemde Killer Bee Guy in Arizona.

Het gevaar zit hem in de massale aanval, legt hij uit. ,,De steken zijn niet anders dan van een ’normale’ bij, maar de killer bees zijn bereid om massaal aan te vallen. En ze houden niet op. Soms gaan ze 24 uur door.’’ Zijn baas is wel eens een kilometer of zes achtervolgd door de bijen in zijn auto. ,,Als je te voet bent, kan je simpelweg niet voor ze vluchten. Je moet zo snel mogelijk beschutting zoeken.’’

Govers laat weten dat iedereen aangeslagen is door de bijenaanval. Een deel van de groep wil zo snel mogelijk naar huis. De terugreis van de hele groep stond gepland voor zondag.

Was u erbij of heeft u iets soortgelijks meegemaakt? Wij horen graag uw verhaal. Mail uw naam en telefoonnummer naar [email protected] of gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31 613650952