Nieuws/Binnenland
1531170
Binnenland

755 nieuwe Emma’s werden vorig jaar geboren

Meest gekozen namen: Emma, Noah, Finn en Tess

AMSTELVEEN - Ouders kozen vorig jaar het vaakst voor Noah als naam voor hun pasgeboren zoon, Emma was favoriet als meisjesnaam.

De top vijf bestaat bij de meisjes verder uit Tess, Sophie, Julia en Anna; bij de jongens uit Sem, Lucas, Finn en Daan. Uitgesplitst naar provincie zijn er opvallende verschillen. Zo voeren Jesse en Lieke de lijst van populairste namen aan in Friesland, Jan en Johanna in Zeeland en Levi en Tess in Gelderland.

Vorig jaar werden in Nederland een kleine 170.000 baby’s geboren, waarvan 86.718 jongens en 82.568 meisjes. Noah staat sinds 2015 al in de top vijf, maar eindigde dit jaar voor het eerst op de eerste plek. De meisjesnamen Emma en Sophie kwamen de afgelopen drie jaar op wisselende plekken in de top drie.

In de lijst werkt de SVB overigens met unieke namen en de unieke spelling van de naam. ,,We tellen dus geen namen op die bijna identiek zijn’’, aldus een woordvoerder. ,,Als we dat wel zouden doen dan zou de top tien er heel anders uitzien. Want dan blijkt Luuk (inclusief Luc en Luke) de populairste naam te zijn in 2017. Deze komt in totaal 756 keer voor.’’

Bizar

Verder moet een naam nu minstens 25 keer gegeven zijn voordat de SVB het meerekent. In het verleden stonden er dermate ’unieke’ voornamen als Qinoa, Hoi en Wijn op de lijst, dat de identiteit van de dragers te makkelijk te achterhalen zou zijn.

Max

Opvallend is verder dat het succes van autocoureur Max Verstappen ook de babykamers bereikt. Vorig jaar kregen 437 baby's deze naam, wat Max de achttiende plaats op de lijst oplevert. De voorgaande twee jaren was de naam nog niet te vinden in de top twintig.

De SVB heeft goed zicht op de namen die het populairst zijn onder Nederlanders die net vader of moeder zijn geworden. Het is de instantie die de kinderbijslag uitkeert.

Heb je je naam laten veranderen omdat je er totaal niet blij mee was? Dan komen we graag met je in contact. Stuur een mailtje met (nieuwe) naam en telefoonnummer naar onze verslaggeefster Sophie Kluivers