Nieuws/Binnenland
1531554571
Binnenland

NSB-tekst ontdekt in dodencel ’Oranjehotel’

74 jaar lang was het een intrigerend plekje in dodencel 601 van het ’Oranjehotel’, de Scheveningse gevangenis waar in de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders aan hun eind kwamen: een stukje muur waarover een stuclaag was aangebracht. Vier studenten van de TU Delft hebben nu ontdekt wat er achter de pleisterlaag schuilgaat: inscripties van een prominente NSB’er die er na de oorlog zijn vonnis afwachtte.

Het gaat om Daniël de Blocq van Scheltinga, burgemeester van Wassenaar en naaste medewerker van NSB-leider Mussert, die tijdens zijn maandenlange eenzame opsluiting tussen de hartenkreten van verzetsleden ook zijn signatuur heeft achtergelaten. De Delftse studenten ontwaarden zijn naam en een kalender, met daaronder de strafeis die hij bij het Bijzonder Gerechtshof tegen zich had horen uitspreken: ’Eisch 11/9/45 Dood’. Hun onderzoek is woensdag gepubliceerd door vakblad Heritage Science.

Het is alsof een uitgewist onderdeel van de geschiedenis van de cel is onthuld, reageert historicus Bas von Benda-Beckmann, die een boek schreef over het Oranjehotel.