Nieuws/Binnenland
1532109457
Binnenland

Nieuwe verdeelsleutel mondmaskers op basis van besmettingsrisico

Den Haag - Er is een nieuwe verdeelsleutel voor mondmaskers. Vanaf maandag gaat het niet om een verdeling over zorgsectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s voor zorgverleners.

Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) zaterdag besloten in overleg met de zorgsector. Zodra er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen gaan die voortaan naar plekken waar ze het meest nodig zijn. Dat kan zijn in het ziekenhuis, maar ook in verpleeghuizen en andere plekken waar intensief moet worden gewerkt met mensen die corona hebben.

De roep op landelijke regie bij het verspreiden van beschermingsmiddelen is deze week tot een hoogtepunt gekomen. Bijna de hele Tweede Kamer vroeg aandacht voor noodkreten van medewerkers in de zorg. Ook de inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd uitte kritiek op het gebrek aan middelen om te zorgen voor een veilige werkomgeving.

Verpleeghuizen

Artsenvereniging KNMG adviseerde zelfs om niet meer te werken zonder bescherming. Het kabinet beloofde voor Pasen duidelijkheid over een nieuwe manier van verdelen. Op dit moment is de verdeling nog gebaseerd op het uitgangspunt dat patiënten vooral in de acute zorg terechtkomen, maar uit cijfers deze week bleek dat er inmiddels al bij ruim 900 verpleeghuizen coronagevallen zijn. Verschillende zorginstelling hebben uit nood speciale afdelingen ingericht omdat personeel niet goed beschermd was.

Volgens bestuurslid Conny Helder van de branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ is het verdeelmodel een stap in de goede richting. „Maar het blijft een verdeling van schaarste. Het tekort is er nog niet mee oplost. Zo is er op dit moment naast mondmaskers bijvoorbeeld ook een tekort aan beschermende schorten.”

Daarom pleit ActiZ dat ook voor andere materialen naar de verdeling wordt gekeken. „Als we genoeg beschermende middelen hebben, kunnen we voorkomen dat medewerkers ziek worden, verspreiding van het virus beperken en goede zorg blijven verlenen”, stelt Helder.

In eerste instantie geldt de nieuwe verdeelsleutel voor mondmaskers, pas later voor andere persoonlijke beschermingsmiddelen. De schaarste is het grootst op het vlak van maskers, legt een woordvoerder van het ministerie uit. „In veel gevallen wordt er bovendien gebruik gemaakt van een FFP2-masker terwijl een chirurgisch mondmasker ook voldoet.”

Het blijft verder nog steeds de vraag of er voldoende mondmaskers, schorten en handschoenen beschikbaar zijn. Het ministerie erkent dat er in de wereld een tekort aan beschermingsmiddelen is. Binnenkort start productie van maskers door bedrijven in Nederland. Het is de bedoeling om 1 miljoen maskers per week te produceren.

In de nieuwste corona-update: de ideeën van een Duitse viroloog over een mogelijke uitweg uit de lockdown en grote zorgen in Italie om een corona-neveneffect. Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.