Nieuws/Buitenland

Trump ontkent dat hij sprak over ’shitholes’

EPA

GENÈVE - De Amerikaanse president Donald Trump ontkent dat hij Afrika en Haïti heeft aangeduid als ’shitholes’ (achterlijke landen) in een bespreking over immigratie in het Witte Huis. In een tweet zegt hij wel krachtige taal te hebben gebezigd, „maar dit was niet de gebruikte taal.”

EPA

De Democratische senator Dick Durbin, die bij het overleg was, zegt echter dat Trump wel degelijk „walgelijke, vulgaire taal” gebruikte, inclusief het woord ’shithole’.

Wereldwijd werd verontwaardigd gereageerd op de uitlatingen, die ingewijden hadden gerapporteerd aan verscheidene media.

Woedende reacties

De opmerking leidde tot een woedende reactie van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. „Er is geen ander woord voor dan racistisch”, zei de woordvoerder van de VN-mensenrechtencommissaris. „Je kunt niet hele landen en continenten afdoen als ’shitholes’, waarvan de totale bevolking niet blank is en daarom niet welkom.”

„Als het waar is, zijn dit schokkende en beschamende uitspraken van een Amerikaanse president. Dit is niet zo maar vulgaire taal, het zet de deur open naar de donkerste kant van de mensheid, het rechtvaardigt en bevordert racisme en xenofobie.”

Lees meer over