Nieuws/Binnenland
15328
Binnenland

Overvallers richten vizier op woningen

Verwoestend effect

Na de overval op het echtpaar in Loosbroek doet de politie technisch onderzoek. De twee bewoners waren toen beiden al naar het ziekenhuis gebracht.

Na de overval op het echtpaar in Loosbroek doet de politie technisch onderzoek. De twee bewoners waren toen beiden al naar het ziekenhuis gebracht.

Binnen een paar dagen tijd vonden drie woningovervallen plaats waarbij bewoners gewond raakten. Gisternacht was het raak in Loosbroek, waar twee bewoners in hun woonkamer werden afgetuigd. Terwijl het aantal overvallen op bedrijven hard daalt, geldt dat niet voor woningovervallen.

Na de overval op het echtpaar in Loosbroek doet de politie technisch onderzoek. De twee bewoners waren toen beiden al naar het ziekenhuis gebracht.

Na de overval op het echtpaar in Loosbroek doet de politie technisch onderzoek. De twee bewoners waren toen beiden al naar het ziekenhuis gebracht.

Hanny (60) en Pedro (59) Roefs zitten zondagavond thuis op de bank in het kleine Brabantse dorp Loosbroek als ineens de hond aanslaat. Hanny drentelt naar de voordeur. Als ze die opendoet schrikt ze van twee gemaskerde mannen die op de stoep staan.

De vrouw wordt overrompeld en een paar seconden later staan de overvallers in de woonkamer. Pedro bedenkt zich geen moment en gaat de confrontatie aan met de gewapende mannen.

De Loosbroeker probeert de bivakmuts van een van de overvallers van het gezicht te trekken en vecht voor zijn leven. Het lukt de taaie Brabander om een van de overvallers met een beeldje op zijn hoofd te slaan, maar de andere overvaller blijft op hem inslaan.

Het echtpaar wordt uiteindelijk overmeesterd en gekneveld op bed gelegd. „De overvallers hebben het huis bijna een uur lang doorzocht en zijn toen vertrokken”, vertelt schoonzoon Perry van de Wiel. Het lukt Hanny en Pedro om zich los te maken. De zwaargewonde Pedro vlucht naar de buren voor hulp.

„Hij is door de criminelen vreselijk toegetakeld. Zijn oogkas is gebroken en zijn gezicht is zo opgezwollen dat ze hem in het ziekenhuis niet kunnen opereren.” Perry schrikt van wat hij in de woning aantreft na de overval. Het is één groot slagveld.

„Het hele huis lag onder het bloed. Op de muren, de meubels. Overal.” Perry heeft het tapijt en de meubels uit de woning gehaald, vertelt hij terwijl de schilder aan het einde van de ochtend arriveert om de woning op te knappen.

Waarom de overvallers het op Hanny en Pedro hadden gemunt, is een raadsel voor de familie. De slachtoffers runnen een hondenpension, net iets buiten het dorp. Maar er is amper contant geld aanwezig. De meeste klanten pinnen gewoon, legt Perry uit.

De impact van de woningoverval is enorm. Het is een ’traumatische ervaring’ voor de slachtoffers, vertellen de familieleden.

Criminoloog Ben Rovers van het Bureau voor Toegepast Veiligheidsonderzoek spreekt van een relatieve stijging van het aantal overvallen op mensen thuis. Hij deed samen met de befaamde criminoloog Cyrille Fijnaut onderzoek naar vijf jaar overvallen, tussen 2011 en 2016.

Het totale aantal overvallen daalde in die tijd met zo’n zestig procent naar 1200 zaken in 2015. „Maar je ziet een verschuiving. Er zijn relatief meer overvallen op mensen thuis. Het is moeilijk hier een verklaring voor te geven. Vaststaat dat de detailhandel beter beveiligd is de laatste jaren en dus minder aantrekkelijk voor overvallers”, zegt Rovers.

De overvallen op mensen thuis behoren volgens de criminoloog tot de delicten met de grootste impact. „Vooral ouderen zijn slachtoffer. Er is relatief erg veel geweld en de buit is vaak marginaal. Daders komen onvoorbereid binnen en raken snel in paniek. Met alle gevolgen van dien.”

Rovers voorziet een stabilisatie van de daling van het aantal overvallen en zelfs misschien een stijging. „In 2010 werden de richtlijnen voor straffen flink aangescherpt. Ineens kwamen er veel hogere eisen en straffen en veel meer focus op de opsporing van overvallers. De grote groep criminelen die in die jaren is opgepakt, komt nu vrij. Omdat de recidive onder overvallers erg hoog is, is een nieuwe stijging goed mogelijk.”

Dit jaar registreerde de politie 331 overvallen op woningen, blijkt uit verse cijfers van landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap. Vorig jaar waren dat er 377. Hoewel er mogelijk een forse piek is de laatste weken, is de trend dat de woningovervallen dalen.

„De daling neemt wel flink af. We zitten nu nog op zo’n acht procent. Maar het zijn er nog wel acht per week. Ik pleit er nadrukkelijk voor dat ondanks het stagneren van de daling, de woningovervallen wel hoge opsporingsprioriteit blijven houden.”

Ongeveer een kwart van de overvallen is die tussen criminelen. Het gros bestaat echter uit overvallen op onschuldige mensen. Het dieptepunt dit jaar: een overval in juni in Gees die aan Koert Elders het leven kostte.