Nieuws/Binnenland
15329
Binnenland

’Het was enorm stressvol’

Volledig ongepland kreeg Tom Nijkamp (27) dik een jaar geleden een zoon: Julian (1). Ooit waren hij en zijn vriendin wel van plan om kinderen te nemen, maar dat zou pas gebeuren als ze getrouwd waren en hun leven meer op de rit hadden. ,,Het was erg lastig, maar het gaat steeds beter.”

Achteraf gezien was Tom er niet klaar voor om een kindje op te voeden. Hij was angstig en wist niet goed hoe hij een baby moest behandelen. Die onzekerheid werd erger toen bleek dat Julian een huilbaby was: het jongetje huilde gemiddeld zestien uur per dag. ,,Het was enorm stressvol. Ik kon niet tegen het gehuil.”

Om de stress thuis te ontvluchten, ging Tom veel overwerken. Hij was bezorger en plande afspraken expres zo ver mogelijk weg. Het werd toen ook zijn vriendin te veel. ,,Ze brak.”

Na drie maanden liet het stel Julian opnemen in het ziekenhuis. Daar sleutelden de artsen aan het ritme van hun zoon. ,,Hij leefde daar volgens een zeer vast regime. Dat hielp. Bovendien bleek ook dat we hem te snel uit bed haalden als hij huilde.” Na anderhalve week kregen ze een ander kindje terug. Julian huilt bijna niet meer en hij begint te dansen en een beetje te praten. Ze zijn enorm gelukkig en wachten nog even met een tweede kind. ,,Dat kost weer zo veel energie.”