Nieuws/Binnenland
1533044801
Binnenland

Kamer dwingt kabinet tot sneller ingrijpen bij foute scholen

DEN HAAG - Het kabinet moet ervoor gaan zorgen dat scholen waarop leraren werken die foute uitspraken doen sneller hun accreditatie verliezen. Het gaat om instellingen zoals de islamitische hogeschool IUASR in Rotterdam.

Op deze school werkt een rector die zei dat tegenstanders van de Turkse president Erdogan volgens de koran afgeslacht mogen worden. Ook sprak hij zijn walging uit over een ’Europese islam’ die ruimte biedt voor homo’s en vrouwelijke imams.

In 2018 is een procedure ingezet die ervoor kan zorgen dat de islamitische hogeschool zijn accreditatie verliest. De studenten hebben dan geen recht meer op studiefinanciering en ze kunnen geen bachelor meer halen. Maar deze procedure, waarbij een adviescommissie van deskundigen een oordeel moet vellen, duurt nu al jaren.

VVD-Kamerlid Wiersma wil dat het kabinet een wet gaat maken waarmee de procedure aanzienlijk wordt verkort. Een Kamermeerderheid steunt dat. Het is D66-minister Van Engelshoven (Onderwijs) die daarmee aan de slag moet. Zelf wilde ze niet, maar ze wordt er nu door de Tweede Kamer toe gedwongen.