Nieuws/Binnenland
1533074745
Binnenland

Remkes gaat weekend de hei op met VVD, D66 en CDA

Demissionair Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) en demissionair premier Mark Rutte.

Demissionair Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) en demissionair premier Mark Rutte.

Den Haag - Informateur Johan Remkes wil kijken of VVD, D66 en CDA gezamenlijk een minderheidskabinet kunnen smeden. Hij nodigt die drie partijen daarom uit om dit weekend met hem op een Hilversums landgoed verder te praten.

Demissionair Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) en demissionair premier Mark Rutte.

Demissionair Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) en demissionair premier Mark Rutte.

Dat zegt Remkes woensdagmiddag na gesprekken met een reeks kleine partijen. Hij wil de komende dagen ’primair naar de inhoud’ kijken. Dat doet hij met de kandidaten die zijn voorganger Mariëtte Hamer aanwees om een minderheidskabinet te vormen. Remkes: „De eerste stap is dat er wordt verkend of er vanuit de inhoud een vruchtbare samenwerking kan zijn tussen de fracties van VVD, D66 en CDA.”

Dat gaat Remkes dit weekend doen met de partijleiders en hun secondanten van die drie partijen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Die locatie werd ook al gebruikt tijdens de vorige formatie. „Het wil wel eens helpen als je even langere tijd met alle spelers zoals ze nu in beeld zijn om tafel gaat”, licht Remkes de gang naar het Gooise groen toe.

Volgens de informateur is het nog geen zekerheid dat VVD, D66 en CDA dan ook gedrieën een minderheidskabinet gaan vormen. „Ik zeg daar nadrukkelijk bij: dit is zonder dat daarmee nu al een combinatie van die partijen wordt bepaald.” Over de invulling van een minderheidskabinet is het laatste woord nog niet gezegd, bij D66 valt bijvoorbeeld te horen dat er weinig trek is in VVD én CDA. Maar Remkes ziet wel mogelijkheden: „Ik heb het idee dat de verschillen tussen die drie fracties te overbruggen zijn.” De informateur wil ook nadrukkelijk hoe er een ’constructieve samenwerking’ kan worden opgezet met ’in ieder geval’ PvdA, GL en CU.

Remkes wil niet voorspellen of dat ook gaat lukken: „Mij is de gave van het koffiedik kijken niet gegeven.” Maar hij denkt wel dat alle partijen aan willen sluiten in Hilversum: „Ik heb nog geen signalen die de andere kant op wijzen.”

De partijleiders hebben volgens Remkes ook geen blokkades uitgesproken: „Er zijn geen opties uitgesloten, maar er zijn wel voorkeuren uitgesproken.” Maar daar heeft de informateur niet altijd een boodschap aan: „Niet iedereen kan in dit proces zijn zin krijgen. Dus soms zullen mensen even boven zichzelf uit moeten stijgen.” Of een extraparlementair kabinet een optie is, wil Remkes niet zeggen, maar: „Ik sluit niet uit dat er allerlei briljante gedachten dat komende weekend over tafel zullen komen.”

Steun zoeken

Remkes sprak eerder op de dag met VVD-leider Mark Rutte en de partijen die zijn aanstelling steunden: SGP, JA21, Volt, Groep Van Haga en Fractie Den Haan. Rutte bezwoer na afloop dat zijn band met D66-leider Sigrid Kaag nog steeds ’goed’ is, ondanks haar uithalen in Ruttes richting in de HJ Schoo-lezing vorige week: „We hebben een intensieve samenwerking.”

Maar wie zijn oren achter de schermen te luister legt, hoort dat het nog altijd niet botert tussen de partijen. Zo was er bij de VVD, en eveneens bij CDA, frustratie omdat Kaag een afspraak over een onderhandelingsroute zou hebben geschonden door CU buitenspel te zetten.

De vijf partijen die vervolgens langskwamen, lieten weten niet zomaar gedoogpartner te willen worden van een minderheidskabinet. De partijleiders zeiden wel weten zich constructief op te stellen, maar dan vooral op punten die overeenkomen met hun eigen partijprogramma.

De kleine partijen hebben zelf ook hun voorkeuren over welke mogelijke regeringspartijen de boventoon zouden moeten voeren in een minderheidskabinet. „D66 moet een beetje inschikken en niet doen alsof ze de verkiezingen gewonnen hebben”, vindt Van Haga. Dassen zegt dat Volts voorkeur juist uitgaat naar D66: „Dat is toch een partij waar we dichter tegenaan zitten.” Van der Staaij wil juist weer dat CDA aansluit. VVD en D66 alleen vindt hij ’te eenzijdig liberaal’.