Nieuws/Binnenland
1533160
Binnenland

50Plus wil stadsverzet tegen hardop mobiel bellen

Amsterdam - 50Plus wil in Amsterdam voorop gaan in „een maatschappelijk verzet” tegen aso-gedrag. Hardop bellen in openbare ruimten bijvoorbeeld, daar wil de partij vanaf. Het is een van de speerpunten waarmee lijstaanvoerder Ellen Schutten (51) een plekje wil veroveren in de Amsterdamse gemeenteraad.

De seniorenpartij heeft momenteel nul zetels in de hoofdstad, in de Tweede Kamer zijn het er vier. Vandaag presenteert de lokale afdeling Amsterdam het partijprogramma en de kandidatenlijst. In een door de Telegraaf gehouden peiling haalt 50Plus bij de gemeenteraadsverkiezingen straks in maart één zetel.

Als het aan de partij ligt gaat het mes straks in de spaghetti aan Amsterdamse uitkeringen, toeslagen, kortingen, vrijstellingen, gratis doelgroepvoorzieningen, voedselbanken en armoedesubsidies.

De partij wil ook dat werkloze allochtonen aan de slag gaan en denkt daarin succesvol te kunnen zijn door ze aan geslaagde rolmodellen te koppelen.

Volgens lijsttrekker Schutten zijn Chinezen, Hongaren en Surinamers altijd redelijk geruisloos geïntegreerd. De Chinezen deden dat volgens haar partij omdat ze ondernemend waren, de Hongaren omdat ze gestudeerd hadden, de Surinamers omdat ze de taal spraken. Ondernemerschap, goed onderwijs en de taal leren zijn cruciaal. „Weg dus met de buitenlandstalige folders. Weg met slechte scholen. Weg met hindernissen voor ondernemers.”

50Plus Amsterdam wil verder dat de gemeente een jaarlijkse check gaat doen om te kijken of er gemeenschapsgeld terug kan naar de inwoners. Daarbij moet het stadsbestuur klip en klaar aangeven waarom dat wel of niet kan.

Na Talpa-medewerker Schutten, staat voormalig VVD-raadslid Caroline Vonhoff (59) op de lijst voor 50Plus, gevolgd door jurist Mario van Dregt (56). Lijstduwer is oud-wethouder van Amsterdam en voormalig burgemeester van Leeuwarden Geert Dales (65). Ook Metje Blaak staat op de lijst. Ze was in het verleden de markante woordvoerder van De Rode Draad, een belangenorganisatie voor prostituees.