Nieuws/Binnenland
1533161125
Binnenland

Appèl om in ieder geval terrassen te openen

Burgemeesters grote steden tegen verlenging lockdown: ’Handhaving wordt onhaalbaar’

DEN HAAG - De vier grote steden doen een klemmend beroep op het demissionaire kabinet om toch te versoepelen. Ze roepen het kabinet op om de buitenruimten, inclusief de terrassen, toegankelijk te maken. ,,De handhaving wordt onhaalbaar.”

,,In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt”, meldt de voorzitter van de G4, de Haagse burgemeester Jan van Zanen. ,,Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan”

Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk, vinden burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag).

Het demissionaire kabinet laat de coronateugels op zijn vroegst per 28 april vieren. Dat is na Koningsdag, mogelijk net op tijd voor de meivakantie. De verwachting is dat de lockdown daarna echt kan worden beëindigd. Als dat zo is, staan volgens betrokkenen de heropening van terrassen en het hoger onderwijs met stip op één.

Mogelijk komt het kabinet tijdens de persconferentie van dinsdag met randvoorwaarden voor de terrassen. Het gaat onder andere om een limiet van het aantal gasten per tafeltje, een reserveringsverplichting en spelregels voor het dragen van een mondkapje.

Viroloog Ab Osterhaus vindt versoepelen nu zeer onverstandig: