Nieuws/Buitenland
153318474
Buitenland

VN: landen moeten kinderen en vrouwen van IS-strijders terughalen

Het Al-Hol kamp in noordoost Syrië.

Het Al-Hol kamp in noordoost Syrië.

GENÈVE - De Verenigde Naties doen een dringend beroep op landen hun landgenoten op te halen die vastzitten in kampen in het door Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië. Het gaat vooral om kinderen en vrouwen van gesneuvelde of gevangen strijders van de radicaalislamitische IS. Onder hen zijn ook Nederlanders.

Het Al-Hol kamp in noordoost Syrië.

Het Al-Hol kamp in noordoost Syrië.

De zogenoemde Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de VN, Michelle Bachelet, wijst op de benarde situatie in de overvolle kampen. Ook vreest ze voor extra problemen door het coronavirus.

De oproep komt een dag na berichten dat Frankrijk opnieuw een groep IS-kinderen uit Syrië heeft opgehaald. Vorig jaar namen de Fransen ook twee Nederlandse IS-weeskinderen mee.

„Maar het feit blijft dat duizenden mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, niet kunnen terugkeren naar hun land van nationaliteit of afkomst”, stelt VN-gezant Bachelet. Het gaat onder anderen om bijna 58.000 kinderen uit meer dan zestig landen. Meer dan 8000 van deze kinderen komen niet uit Syrië of buurland Irak. In totaal zitten ongeveer 90.000 Syriërs, Irakezen en anderen met veronderstelde familiebanden met jihadisten vast in de kampen, aldus de VN.