Nieuws/Buitenland

Turkse ambtenaren krijgen baan terug

AFP

ANKARA - Turkije heeft ruim 1800 ambtenaren eerherstel gegeven. Het gaat om mensen die hun baan verloren na de mislukte staatsgreep van 2016. De autoriteiten hebben inmiddels vastgesteld dat de betreffende medewerkers geen banden hebben met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, berichtte staatspersbureau Anadolu.

AFP

De Turkse regering meldde dat 1823 mensen hun overheidsbanen terugkrijgen, zonder uit te leggen waarom. Anadolu berichtte dat is vastgesteld dat zij geen lid waren van het netwerk van Gülen en daar ook geen banden mee hadden. Turkije houdt de organisatie van de geestelijke verantwoordelijk voor de couppoging. Hij ontkent dat.

De autoriteiten arresteerden vanwege de couppoging meer dan 50.000 mensen. Nog eens 150.000 personen verloren hun baan of zijn geschorst. Het gaat onder meer om mensen die de verboden chatapp ByLock gebruikten. Aanhangers van Gülen bedienden zich volgens de autoriteiten van dat programma.

Aanklagers beloofden vorig jaar de zaken van ruim 11.000 ByLock-verdachten opnieuw onder de loep te nemen. Gebleken was dat sommige mensen de app per ongeluk gebruikten.

Bekijk meer van