Nieuws/Binnenland
15336
Binnenland

Jan Dijkgraaf: ’GeenPeil wordt megafoon van kiezer’

Jan Dijkgraaf bezweert als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij GeenPeil de kiezer „serieus te nemen”.

Jan Dijkgraaf bezweert als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij GeenPeil de kiezer „serieus te nemen”.

Amersfoort - Opnieuw doet een partij die voortkomt uit het referendum-initiatief GeenPeil een gooi naar Kamerzetels. Nadat Jan Roos zich heeft aangesloten bij VNL en Thierry Baudet het probeert met zijn Forum voor Democratie, meldt zich nu GeenPeil bij de kiezer. De partij wil met directe volksraadplegingen de ’democratie herstellen’. Lijsttrekker is ’professioneel kontschopper’ Jan Dijkgraaf.

Jan Dijkgraaf bezweert als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij GeenPeil de kiezer „serieus te nemen”.

Jan Dijkgraaf bezweert als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij GeenPeil de kiezer „serieus te nemen”.

Weer een splinterpartij op rechts.

„We zijn geen splinter, geen partij en ook niet rechts.”

Wat zijn jullie dan?

„We nemen de kiezer serieus.”

Alweer een partij die dat belooft.

„Maar wij doen het echt. Wij beloven niets te doen zonder instemming van onze leden. Bij ons geen achterkamertjes, deals of gekruip voor Brussel. We zijn namelijk geen beroepspolitici, maar zullen opereren als veredelde stemkastjes. We worden de megafoon van de kiezer. Elk wetsvoorstel wordt een mini-referendum. We gaan alles wat we doen, alles waar we over stemmen, eerst via internet voorleggen aan de leden. Zij bepalen wat er gebeurt.”

Laat u zich wel betalen als Kamerlid?

„Natuurlijk.”

Een gewoon Kamerlid krijgt meer dan een ton per jaar. Nogal royaal voor een digitaal stemkastje.

„Ik lever dan wel in ten opzichte van wat ik nu verdien. Ik lever ook vrije tijd in. En ik ga heel veel dingen doen. Eén ervan is stemmen. Ik zal contact onderhouden met de leden. Ik zal minstens zestig uur in de week werken. Ik denk aan de Wet Orgaandonatie. Die heeft Pia Dijkstra vijf jaar van haar leven gekost en grijze haren bezorgd. Ik heb gelukkig geen haren meer.”

Vinden jullie ook nog iets, of laten jullie meningen aan de leden over?

„We zullen keurig melden bij het voorstel ’Kamerlid x vindt dit’. Maar de leden maken de keuze. Het is ook niet van belang wat wij vinden. Nou ja, we gaan geen dingen doen waarvan het gezond verstand zegt dat het niet goed is. Ons criterium is dat het moet stroken met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. We gaan niet debatteren, we gaan voorstellen op onze website zetten en alle informatie die daarvoor relevant is.”

Dus als de leden zeggen: we willen minder Marokkanen?

„Dan zeggen we dat zoiets niet kan. Ook als mensen meer Marokkanen willen, dan gaat dat niet. Het zijn immers geen dingen die je per wet kunt regelen.”

GeenPeil wil groter worden dan de PvdA. Waar is dat vertrouwen op gebaseerd?

„Er hebben 470.000 mensen hun handtekening gezet voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Die zien allemaal dat de uitslag nu al 237 dagen wordt genegeerd. Er zijn 700.000 jongeren die voor het eerst gaan stemmen en die bij ons zullen zien dat ze ook direct iets te zeggen kunnen krijgen in plaats van één keer per vier jaar stemmen en dan een schop krijgen. Meer dan 30 procent heeft geen vertrouwen meer in de politiek zoals die nu is. We willen de democratie terugveroveren.”

Jaarlijks passeren duizenden wetsvoorstellen, moties en amendementen de Tweede Kamer. Hoezo denkt u dat de kiezer daar allemaal over wil meepraten?

„Ik verwacht ook niet dat kiezers over alles willen meepraten. En niet elk voorstel zal dezelfde inspraak krijgen. Iemand die in de zorg werkt, zal zich op de onderwerpen storten die daarbij horen. Maar onderschat de kiezer niet. Die is wél geïnteresseerd, en zeker niet dom.”

En als die kiezer niet zo geïnteresseerd blijkt en GeenPeil de kiesdrempel niet haalt?

„Dan zal me het ergste overkomen wat je kan gebeuren: belachelijk gemaakt door GeenStijl.”