Nieuws/Binnenland
15340
Binnenland

Analyse: Brood te zout

Bakker moet niet zo flauw doen

We hebben weer wat nieuws: we mogen geen zout meer eten. Geloof me, binnen vijf jaar komt er iemand die uitrekent dat het om een combinatie van factoren gaat en niet om het zout alleen, maar voorlopig is zout de boosdoener.

Tenminste, dat is niet helemaal zo, want aan zout kun je jodium toevoegen en er wordt ook nog steeds gedacht dat we te weinig jodium binnenkrijgen. Dus moeten de bakkers brood bakken met jodium maar met weinig zout. Daar zijn afspraken over.

Nu heeft de Consumentenbond ontdekt dat de grote alternatieve bakkers meer zout gebruiken dan ze zelf zijn overeengekomen. Vlaamsch Broodhuys en Bakker Menno, de grote boosdoeners, komen met het verweer dat je nu eenmaal minder van hun zeer voedzame brood eet, dus krijg je minder boter en minder beleg binnen. En daar zit ook zout in. Ze redeneren dat je zo uiteindelijk dus veel minder zout binnenkrijgt. Prachtig gevonden.

Nou moeten we deze ambachtelijke bakkers zeer dankbaar zijn. Ze hebben de hegemonie van het Nederlandse fabrieksbrood doorbroken. Er is geen ons omringend land te vinden waar men zulk raar wattenbrood als dagelijks brood verkoopt als in Nederland. Volkomen uitgemalen meel, een veelheid aan hulpproducten om dat brood zo snel mogelijk zo ver mogelijk te laten rijzen, kunstmatige bruinstoffen en vulmiddelen om dan weer net te doen alsof het om bruinbrood of volkorenbrood gaat. Wat mij betreft ligt de sympathie dan toch bij de stouterds.

Maar er zijn meer ambachtelijke bakkers, zoals Desemenzo en Carl Siegert. Zij doen er wel alles aan om binnen de wettelijke marge te blijven en toch wezenlijk brood te bakken. Juist zij verliezen het vaak in de strijd om de consument, simpelweg omdat hun brood iets flauwer is.

Hoewel Vlaamsch Broodhuys en Menno onze broodsmaak hebben verrijkt, moeten ze nu niet met argumenten over plakjes brood aankomen. Zelfs als ze gelijk hebben, het ontslaat ze nog niet van de plicht het zoutgehalte te verlagen. Eigenlijk moeten ze dus gewoon niet zo flauw doen.