Nieuws
15346
Nieuws

Met dank aan Castro

Eigenaren Olav Meijer en Yuri Dijkstra (r) van de nieuwe Casa in Almere.

Eigenaren Olav Meijer en Yuri Dijkstra (r) van de nieuwe Casa in Almere.

De Amsterdamse Van Baerlestraat zou ook de Castrostraat genoemd kunnen worden. Met de opening van Cigaragua is het dé sigarenstraat van Nederland geworden. Alle grote merken longfillers zijn nu op een steenworp afstand van elkaar te verkrijgen. De fabrikage van deze sigaren werd geëxporteerd buiten Cuba door onbedoeld toedoen van de overleden dictator Fidel Castro.

Eigenaren Olav Meijer en Yuri Dijkstra (r) van de nieuwe Casa in Almere.

Eigenaren Olav Meijer en Yuri Dijkstra (r) van de nieuwe Casa in Almere.

De eerste speciaalzaak ter wereld in louter Nicaraguaanse handgemaakte sigaren ligt tussen de Amsterdamse Casa del Habano, voor Cubanen, en Davidoff, dat ook longfillers uit de Dominicaanse Republiek en Honduras aanbiedt.

Tabaksimporteur en -winkelier Sasja van Horssen heeft een enorme passie voor Nicaragua. ,,Het land heeft veel te verduren gehad met dictators, natuurrampen en ander leed. Maar de mensen krabbelen iedere keer weer op en proberen er weer het beste van te maken. Ik ben er trots op dit land, dat zulke uitstekende sigaren voortbrengt, te mogen vertegenwoordigen”, aldus Van Horssen, die via zijn stichting Pronica arme kinderen in Nicaragua naar school laat gaan.

De liefde en passie worden gedeeld door marketingman Tom Mulder, die zo verslingerd is aan het land dat hij zijn eigen - prima - longfillermerk La Sagrada Familia (heilige familie) heeft ontwikkeld, waarbij hij van iedere verkochte sigaar een bedragje schenkt aan projecten voor alleenstaande moeders in Nicaragua.

Publicist Marcel Langedijk maakte een fraai boek over de sigarenindustrie in Nicaragua, waarin niet zozeer de rokertjes als wel de mensen die ze maken in de schijnwerpers worden gezet.

In de periode van officiële rouw in Cuba om de dood van Fidel Castro staat Van Horssen ook daar even bij stil. ,,Iedere sigaar uit Nicaragua heeft een beetje Cuba in zich”, verwijst hij naar de geschiedenis. Want de opkomst van andere longfiller-landen is grotendeels te danken aan, voor het Castro-regime gevluchte Cubanen.

Het goede sigarennieuws komt niet alleen uit Amsterdam, maar ook uit Almere waar Yuri Dijkstra en compagnon Olav Meijer de vierde Casa del Habano van ons land openden. Met liefst twee rooklounges meteen de grootste van het land. Wereldwijd zijn er slechts zo’n 150 van deze speciaalzaken voor Cubaanse longfillers.

,,Dit hadden we nodig”, zegt importeur Tony Hoevenaars van Cubacigar Benelux. ,,Een centraal gelegen plek waar liefhebbers van een mooie Habano elkaar in alle rust en gezelligheid kunnen ontmoeten.”