Nieuws
15353
Nieuws

Huis van hilde genomineerd voor European Museum of the year

Eer voor oude botten

Huis van Hilde is genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2017.

Het archeologiecentrum in Castricum dat vorig jaar zijn deuren opende, maakt kans op de prestigieuze internationale prijs die eerder werd toegekend aan Het Rijksmuseum.

Bezoekers kunnen in Huis van Hilde ontdekken hoe mensen vroeger leefden en hoeveel een archeoloog kan reconstrueren met wat er uit de grond komt. Zo ligt een eeuwenoud vrouwenskelet, opgegraven in de regio, prominent tentoongesteld in de moderne ruimte: het is naamgeefster Hilde.

Het European Museum Forum dat valt onder de Raad van Europa, reikt de award sinds 1977 uit. De prijs wordt toegekend aan twee soorten musea: bestaande musea die in de afgelopen twee jaar zijn vernieuwd of uitgebreid en nieuwe musea die in de afgelopen twee jaar zijn geopend.

In totaal zijn er 46 genomineerden. Naast Huis van Hilde maakt ook Museumplein Limburg kans op de prijs. Kanshebbers uit andere landen zijn onder andere Musée National Picasso-Paris, Heraklion Archaeological Museum (Griekenland) en de National Gallery (Sofia, Bulgarije).

Naast Het Rijksmuseum waren er in voorgaande jaren meer Hollandse winnaars: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Museum Catherijneconvent in Utrecht.

De prijsuitreiking vindt begin mei 2017 plaats in Zagreb, Kroatië.